IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кулата Tokyo Sky Tree устоя на земетресението и достигна пълната си височина

В началото на март токийската кула стана втората по височина постройка в света след дубайския небостъргач Burj Khalifa

17:56 | 18.03.11 г.
<p>Tokyo Sky Tree на заден план. <i>Снимка: БТА</i></p>

Tokyo Sky Tree на заден план. Снимка: БТА

Втората по височина постройка в света - телевизионната кула Tokyo Sky Tree, която е в процес на изграждане в японската столица, достигна пълната си височина от 634 метра днес, седмица след като устоя на силното земетресение в Япония, предаде AFP.

Строителството на обекта, който е и най-високата самостоятелна телевизионна кула в света, продължи въпреки земетресението с магнитуд 9 по Рихтер, което опустоши североизточната част на страната миналата седмица и сериозно разклати и Токио.

„Отменихме церемонията в знак на почит към хората, засегнати от бедствието“, посочва говорител на компанията оператор на кулата.

На 1 март Tokyo Sky Tree задмина 600-метровата кула Canton Tower в китайския град Гуанджоу, открита през септември, и стана второто най-високо здание в света след високия 828 метра небостъргач Burj Khalifa в Дубай.

Строителните работи продължиха, след като бе установено, че постройката не е пострадала от земетресението.

Земетресението не е нанесло никакви щети на структурата, известна с антисеизмичния си дизайн и технологии, нито наранявания на около 500-те работници, които са участвали в строителните дейности по време на труса.

За да устоява на честите земетресения в Япония, кулата има иновативен дизайн, включително подземни подпори, които наподобяват корените на дърво. Постройката се състои от две части – външна стоманена рамка и вътрешна част от стоманобетон, които могат да се движат отделно, за да отнемат от енергията при трусове – идея, заимствана от древните японски пагоди.

Строителството на кулата ще бъде завършено тази година. Освен че ще предава цифров телевизионен сигнал, тя ще обслужва мобилните комуникации и автомобилните навигационни системи. Очаква се да започне да функционира през 2012 г.

В изграждането й ще бъдат инвестирани около 65 млрд. йени (790 млн. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още