IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде са чуждестранните купувачи на българския пазар на имоти?

15% е делът на чуждите покупки на имоти у нас днес

08:15 | 06.07.12 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ваканционен проект в Ахелой. <em>Изображение:&nbsp;Select Properties Bulgaria</em></p>

Ваканционен проект в Ахелой. Изображение: Select Properties Bulgaria

Чуждестранните купувачи на имоти, които бяха основният двигател на пазара у нас през годините на бума, почти изчезнаха от родната сцена в годините след 2008 и 2009 г.

Техният дял се понижи до 15% през 2012. За сравнение някои агенции съобщаваха за до 75% сделки с чужденци от общия брой осъществени продажби през годините на бума.

Основно в лицето на британски и ирландски купувачи, някои от които купуваха имоти по телефона без дори да са ги видели, инвеститорите търсеха лесни възможности за печалба в разгара на бума на развиващия се български пазар на имоти.

В рамките на сравнително малък период това търсене доведе до значителен ръст на цените, които по данни на New York Times се повишиха с 300% между 2000 и 2008 г.

По информация на НСИ за цените на апартаменти в областните градове (без да се смятат жилищата ново строителство), ценовите нива през 2000 г. са били средно 319,52 лв. на кв. м за страната. До края на 2008 г., когато бе върхът на пазара, те се повишиха до 1363, 5 лв., за да паднат до малко над 905 лв. през 2011 г.

Въпреки че делът на чуждестранните купувачи в сделките, сключени през това време, е трудно да се пресметне с точност, ролята им в този процес на развитие е огромна. Продажбите на имоти (включително и инвестиции в мащабни проекти в сегмента на бизнес имоти) съставляваха значителна част от преките чуждестранни инвестиции в годините, непосредствено преди настъпването на рецесията.

По думите на Борислав Стефанов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, имотите и строителството бяха един от четирите сектора, които генерираха над 80% от преките чуждестранни инвестиции в продължение на редица години.

80% спад в продажбите

За сравнение в началото на 2011 г. той каза, че имотите са един от секторите, от който има най-голям отлив на чужди капитали.

„Британците полудяха по българския пазар, защото смятаха, че той ще бъде втора Испания“, коментира пред изданието Костадин Даракчиев, собственик на агенцията за имоти Kosta’s Homes.

„Очевидно на пазара на имоти в Испания имаше бум в средата на 90-те, когато търсещите слънце (британци), искаха да имат втори дом като убежище. Много хора направиха много пари чрез спекулации и мислеха, че ще постигнат същото в България“.

Действително мнозина, както чужденци, така и българи, успяха да постигнат значителни печалби през годините на бума. Това разбираше имаше своята цена. В случая цената беше нерегулираното строителство, неконтролируемият ръст на цените и множеството разочаровани инвеститори, собственици, строители и предприемачи от срива на пазара след края на бума.

Последна актуализация: 01:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
WINNER1
преди 11 години
що не излизат коментарите......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Danny666
преди 11 години
Здравей сили ! :)Печем си *** във флорида и чакам поредният BS от BLS. Защо ме споменаваш бе пич ? Какво съм ти сторил ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
sillyboy
преди 11 години
Само да ви напомня близкото позабравено минало :http://***.youtube.com/watch?v=gWSjtDslNQEМай май позабравихте пирамидките а? Само да ви напомня че виновни все още нямааааа !!!Някой знаят, а други се досещат, че тези фаранчета все още управляват, купуват и продават политици и партии, и си играят на монополи с Б-я.Фараончетата мили мой, обичат пирамиди, и продължават да строят пирамиди :))Тоз път обаче, надскочиха мат'ряла. Толкова годинки минаха, толкоз бетон се изля, и никой не загря че т'ва е пирамида !!Пирамидата вече започна да пада, а мат'ряла още чака да го оправят. Е оправиха го, но този път беше с вазелин !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
sillyboy
преди 11 години
Алооо, Инвестора ...Какви са тези ограничения за коментарите ?Човек не може да изложи един коментар като хората !!!Само мога да се досещам какви инвестори четът и пишат тука...Каквито инвеститорите, такъв и Инвестора ...Ако не вярвате, идете вижте в коментарите, там най-гръмогласният и най-изявяващият се още се опитва да убеди инвестор wannabe-тата че може да има спад с над 100%.Смях !!!Еххх , къде е Данибой !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
sillyboy
преди 11 години
Ето това е била Б-я още тогава:Take Bulgaria. It may have splendid skiing and an attractive coastline, but buying there isnt easy. Estate agents are notoriously unreliable, commissions are high and, while foreigners can buy buildings, they cant buy the land theyre built on. If you want to do this, you have to set up a firm (this isnt easy, but worse, it leaves you embroiled in the Bulgarian tax bureaucracy for as long as you own the land).***********************Other countries (Bulgaria in particular) have been attempting to cash in on demand by building huge low-cost resorts, so soon oversupply could end up pushing prices down (as could the fact that English is barely spoken and Soviet housing blocks dominate the market).http://***.moneyweek.com/investments/property/dont-rush-into-fashionable-property-marketsТова е писано през 2005, още тогава им е било ясно какви европейци сме...А 7 години по-късно, нашите "бизнесмени" и "стройтелни предприемачи" още сънуват британци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
sillyboy
преди 11 години
Имам особено мнение по въпроса, като човек пребивавал Обединанеот кралство през 2002-2004. В този период, много популярни бяха предавания за това как можеш да направиш много пари с малко инвестиция. Отоговрът беше *** - имот в ИЗточна Европа. Дори с 30-40 000 паунда (това бяха златни времена за паунда), инвестирани в имот в голям град, инвестицията се удвоява за 3, максимум 4 години. Това беше една огромна медийна кампания, по всички канали с многочасови предавания. С печалбата, вече можеш да си осигуриш място под слънцето (много популярен израз в Англия) в някоя нормална държава. Ако ти стигнат паричките - ИСпания, Португалия, ако ли не, то в Индонезия цените бяха 1/3 от тези в Испания.Ако някой си е въобразявал, че бял човек (западно европеец) ще дойде да живее тукашните коптори - да ходи да се прегледа , най-вече Костадин Даракчиев. Втора Испания ала бала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
dakl
преди 11 години
Чуждестранните купувачи на имоти са там където са и бившите инвеститори но БФБ-у дома! Поводът се казва Б.Б. , а причината е може би най-продажният в света политически елит на България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
melon
преди 11 години
Ваканционен проект в Ахелой - прилича ми на изправителен лагер с басейн с акули - да слагат там непослушните. Ужас!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още