IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нено Димов: Устройствените планове по Черноморието се блокират от години

Трябва да се грижим за собствеността на гражданите, категоричен е новият министър на околната среда

10:55 | 16.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

От години териториалните устройствени планове на общините по Черноморието се блокират и това спира развитието на региона, смята новият министър на околната среда и водите Нено Димов.

Пред Нова телевизия той коментира готвените промени в Закона за опазване земеделските земи, които според еколози ще позволят застрояване на дюните по крайбрежието.

"Докато нямаме подобни планове, докато не се знае къде какво може да се случи, винаги ще се изправяме пред подобни проблеми", смята Димов. За него без ясни правила и планове се отваря възможността за корупция. "Нека да има регламент", призова още той. 

С промени в Закона за земеделската земя се дава възможност за удължаване на срока за реализиране на инвестиционен проект за земи с променен статут.

Еколози алармираха, че по този начин ще може да бъдат застроени плажовете Кара Дере, Корал, защото там има земеделски земи с променен статут, но до реализация на проекти за строителство така и не се е стигнало. Сега собствениците на тези имоти ще имат още три години да започнат реализацията им.

"Въпросът е кой ще строи", смята обаче новият министър и допълни, че не вижда нищо лошо хората, които притежават имоти да извършват икономическа дейност. "Трябва да се грижим за собствеността на гражданите", каза Димов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още