IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват забавяне, но не и срив, на жилищния пазар в Канада

Цените вероятно ще останат над нивата отпреди година поне до втората половина на 2013 г., прогнозират от Scotiabank

15:21 | 19.03.13 г.
Очакват забавяне, но не и срив, на жилищния пазар в Канада

Забавянето на жилищния пазар в Канада ще продължи и през 2013 г., като е възможно да последват няколко години на стагнация. Срив обаче е малко вероятен поради демографските тенденции, които ще подкрепят търсенето в средносрочен план.

Това се посочва в нов доклад на Scotiabank, цитиран от Ройтерс.

В документа, изготвен от третата по големина банка в Канада, се посочва, че продажбите на жилища от началото на годината са намалели с над 10% спрямо първите  месеци на 2012 г., а цените се успокояват, но все още не падат рязко, с изключение на най-тежко засегнатите пазари.

Въпреки очакваното забавяне на продажбите на жилища, цените вероятно ще останат над нивата отпреди година поне до втората половина на 2013 г. и няма да претърпят драматичен срив, подобен на този в САЩ, отбелязват от банката.

Очакванията са цените да се понижат с още около 5%, но този спад вероятно ще бъде разпределен равномерно в рамките на следващите две години.

Освен това демографията, включително стабилната имиграция и предпочитанията на бейбибумърите към инвестиция в собствено жилище, ще поддържат търсенето, се посочва още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още