IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отложиха решението за обявяване на Рила-буфер за защитена зона

Националният съвет по биоразнообразие разшири териториите от НАТУРА 2000 с 245 000 хектара

15:31 | 11.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Отложиха решението за обявяване на Рила-буфер за защитена зона

Създаването на защитена зона Рила-буфер бе отложено на днешното заседание на Националния съвет за биологично разнообразие заради спорове между еколозите и учените от БАН. Това съобщи заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева. Докато не се вземе окончателно решение, не е ясно бъдещето на Супер Боровец, Супер Паничище и останалите територии, към които има инвестиционни намерения.

„Националният съвет не може да работи под натиск, разчитаме специалистите да седнат и да се разберат“, каза Манева. Тя посочи, че трябва да се намери баланс между интересите на местното население, което иска да развива бизнес в спорните територии, и целта да бъде опазена природата. Затова трябвало да се съберат нови научни данни за зоната около Рила. Запитана кога ще стане това Манева посочи, че никой не може да каже кога двете спорещи групи ще се разберат.

„Става дума за огромна територия, при което се засягат много населени места. Много е важно да се стигне до предложение“, което се подкрепя от всички, допълни заместник-министърът.

Досега са правени два проекта за Рила-буфер – един съвместно от учени и еколози, според който буферната зона огражда Национален парк Рила и природен парк Рилски манастир. Има и друго предложение на екоминистерството ограждащата буферна зона да е по-малка на площ, отколкото искат еколозите. Мотивите са, че като се уеднаквят териториите, на които има защитени птици и защитени животни (те не винаги съвпадат), защитените зони ще се управляват по-лесно, обясниха днес експертите от МОСВ.

Националният съвет за биологично разнообразие реши да бъде разширен обхватът на НАТУРА 2000, като площта на мрежата се увеличава до 34,34% от територията на страната. Някои съществуващи зони бяха разширени и бяха създадени нови – общо добавената територия към екомрежата е 244 935 хектара.

Разширени са зоните Рилски манастир, Българка, Западни Родопи, Вардим и Ломовете. Създават се две нови зони Централен Балкан буфер (71 983 ха) и Пирин буфер (31 801 ха).

„Това означава, че с 2,2% се увеличават зоните за защита на птиците“, коментира Манева. Тя посочи, че тъй като тези зони се разширяват във връзка с наказателна процедура срещу България за недостатъчно зони за птиците, сега орнитологично важните зони се увеличават и така изпълняваме изискванията на Брюксел към нас. Окончателното решение за териториите обаче трябва да бъде гласувано от Министерски съвет.

Докато съветът за биологично разнообразие заседаваше, пред екоминистерството се проведоха два протеста – един десетина еколози и втори на няколкостотин души – жители на селищата в Рила и Пирин, които искаха ограничаване на НАТУРА 2000, за да се развива ски туризмът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Мутрите нападнаха рила с армия от роми с резачки. Получиха благословията от правителството за тази неравна битка с вековната гора. Господи прости им те не знаят какво правят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още