IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на жилищните имоти в Обединеното кралство е нефункционален

Според икономист в сектора активността на пазара е в застой

19:01 | 03.09.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пазарът на жилищни имоти в Обединеното кралство е „нефункционален“ и построяването на повече домове няма да реши проблема сам по себе си, съобщава ВВС, цитирайки ключова фигура в сектора.

Боб Панъл, главен икономист в Council of Mortgage Lenders, заяви, че активността на пазара е „в застой“.

В блог публикация той твърди, че нивата на продажби са същите като в средата на 90-те години на миналия век.

В същото време много хора са изправени пред отрицателен собствен капитал, а свободните домове са много по-малко, казва той.

Реформирането на отделни сфери, като данъка върху недвижимите имоти например, би помогнало, казва Панъл, както и строителството на повече имоти.

Council of Mortgage Lenders очаква повече от 1,2 млн. транзакции с жилищни имоти да бъдат сключени през тази година.

Според Панъл този темп е бавен, като отчасти това се дължи на последствията от кредитната криза, но и на няколко други фактори. Сред тях застаряващо население, при което по-възрастни хора продължават да живеят в по-големи домове, както и увеличаващата се пропаст между цените на имотите и доходите.

„Притежаването на жилище става все по-поляризирано заради параметри като възраст и собственост на родителите“, казва той.

През юли доклад на счетоводната къща PwC посочи, че повече от половината население под 40 години ще наема домове от частни собственици в Обединеното кралство през следващите десет години.

Това предполага, че цените ни жилищата ще се повишат със средно около 5% на година, като един типичен дом ще струва около 360 000 лири през 2020 г. Използвайки данните на PwC и индустрията, това означава, че купувачите ще се нуждаят от спестявания от около 64 800 лири, за да изплатят депозита, нужен за придобиването на жилище през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Alx
преди 8 години
Е, и? В крайна сметка един добър работлив монтажник в стройтелството може спокойно да изкарва 2000 паунда след данъци? А ако не е единствения работещ в това семейство не виждам проблем с цените.. Те цените са такива защото има кой да плаща наем/ипотека при текущите цени... А това дали на някой му харесва или не какво значение има....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още