IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подновеният интерес към имоти в Югоизточна Европа не е случаен

Тенденцията вероятно ще продължи с подобряването на макроикономически показатели, прогнозират експерти

09:32 | 14.05.15 г.
Подновеният интерес към имоти в Югоизточна Европа не е случаен

Подновеният интерес на инвеститорите към пазарите на недвижими имоти в Югоизточна Европа през последните няколко месеца не е случаен и вероятно ще продължи с подобряването на макроикономическите показатели, пише изданието PropertyEU.

„Южните пазари изостават, но възстановяването им ще бъде силно, тъй като международните инвеститори с право се интересуват от тях, а обемът сделки ще остане голям“, казва Ванеса Мъскара, старши анализатор в M&G Real Estate.

“Северна Европа е гореща и конкурентна среда, докато Южна Европа представя огромни възможности“, твърди Арви Луома, изпълнителен директор по международното развитие на WP Carey. “Инвестираме в 25 страни и внимаваме с локациите. Има причина да сме в Испания и да купуваме в Италия и Хърватска. Ние сме дългосрочни инвеститори и вярваме, че тези пазари ще продължат да бъдат устойчиви. Дори Гърция си заслужава да бъде взета под внимание, защото както е известно – където има страх, има и възможности“.

Програмата за количествено улесняване на Европейската централна банка (ЕЦБ) вече дава краткосрочен тласък на икономиката и знаците са положителни: банковото кредитиране на южните пазари расте, доверието на потребителите се увеличава и дори безработицата - проклятието на страни като Испания и Португалия, е по-малка.

„Пакетът на ЕЦБ бе увеличен 4 пъти и в момента размерът му е значителен, което вероятно ще доведе до икономически ръст и ще помогне на инвестициите в недвижими имоти в краткосрочен план“, казва Мъскара. „В дългосрочна перспектива макроикономическите показатели ще играят дори по-голяма роля. Очакваме пакетът на ЕЦБ, евтиното евро и допълнителните премии върху облигациите да свият допълнително доходността на южните пазари с до 80 базисни пункта до 2018 г.“

Добрата новина е, че този път възстановяването на пазара е устойчиво, съгласни са експертите, защото уроците от кризата са вече научени. Никъде това не е по-очевидно от Испания, казва Алфонсо Фернандез Пуебла, партньор в Gómez-Acebo & Pombo Abogados. “Пазарът не е прегрял и побъркан както преди. Подходът на клиентите, банките и предприемачите е различен и няма риск от балон или пресушаване на ликвидността“.

Наличието на финансиране се е подобрило както в Испания, така и навсякъде другаде, което позволява на пазара да се разрасне и инвеститорите да бъдат по-дръзки. „Капиталът нараства и в контекста на ниските лихвени проценти това ще продължи“, казва Александре Фернандез, ръководител на управлението на активи в Sonae Sierra. “Това насърчава инвеститорите да търсят второстепенни локации и алтернативни пазари“.

Португалия също започва да се появява на радарите на международните инвеститори, казва Фернандез. „В миналото всички бяха фокусирани най-вече върху Испания, но сега Португалия я настига, подкрепена от възстановяването и наличието на значителни възможности“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още