IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на жилищата в Китай се засилва през ноември

Мерките за затягане на пазара, които предприе Пекин, са забавили строителството и са ограничили запасите на пазара

09:49 | 18.12.12 г.
Поскъпването на жилищата в Китай се засилва през ноември

През ноември цените на новите жилища в Китай са се повишили в повечето от градовете, наблюдавани от правителството за целите на държавната статистика, предаде Bloomberg. Същевременно мерките за затягане на пазара, които предприе Пекин, са забавили строителството и са ограничили запасите на пазара.

Цените на новите жилища са се повишили в 53 от 70-те града, наблюдавани от китайските власти. За сравнение, през октомври беше регистриран ръст в 35 от населените места, сочат данни на китайската национална статистика. Понижение на цените през ноември е отчетено в 10 града, а в 7 не е регистрирана промяна.

Най-сериозно покачване на цените на новите жилища през месеца е отчетено в Лудзъ в провинция Сечуан – 0,9 на сто. В Пекин и Гуандзъ са регистрирани повишения от по 0,6%, а в Шанхай – 0,2%.

Що се отнася до цените на съществуващите жилища, при тях също се наблюдават повишения. През ноември старите жилища в Пекин са поскъпнали с 0,8%, а в Шанхай – с 0,2%. Освен това, също се отчита ръст на цените в повече градове, отколкото през октомври.

Анализатори прогнозират, че заради рязкото намаление на новите строителни проекти, цените на новите жилища в големите китайски градове ще продължат да растат. Това вероятно ще принуди правителството да насочи вниманието и политиките си към първостепенните градове.

“Натискът върху цените ще продължи да се увеличава, така че правителството ще трябва да облекчи мерките за затягане на пазара”, коментира пред информационната агенция Дин Шуан, икономист от Citigroup Inc. в Хонконг.

Според Дин Пекин ще засили действието на някои от мерките, защото поне засега няма необходимост от приемането на нови утежняващи условия.

Статистиката сочи още, че продажбите на жилища в Китай през ноември са се увеличили с 18 на сто до близо 596 млрд. юана (около 96 млрд. долара). Това дава известна надежда на строителните компании, някои от които вече са изпълнили целите си за продажбите през годината.

От друг првителствен доклад става ясно, че преките чужди инвестиции в Китай през ноември са регистрирали спад от 5,4% до 8,29 млрд. долара. От началото на годината до края на ноември е регистрирано понижение на чуждите инвестиции от 3,6% на годишна база. Очаква се през следващата година инвестиционните потоци да останат стабилни.

Наблюдава се обаче ръст на нефинансовите инвестиции в чужбина през ноември. Регистрирано е повишение от 25 на сто за първите 11 месеца на годината заради засиленото търсене на инвестиционни възможности в чужбина, породено от забавения икономически растеж в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още