IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приключи ли българският флирт на британците?

Великобритания се превръща в „безопасно убежище“ за много от своите граждани, които имат имот или спестявания извън Острова, пише Guardian

15:58 | 02.03.12 г. 9
Автор - снимка
Създател
Приключи ли българският флирт на британците?

След многобройните разочарования, които редица инвеститори на имоти претърпяха у нас, суровата икономическа реалност не спира да предоставя доказателства на чуждестранните купувачи у нас за разнопосочното естество на този вид инвестиции.

Като най-многобройна група сред чуждестранните купувачи британците бяха и тези, при които случаите на сделки, които не протекоха спрямо техните очаквания бяха най-много.

В резултат на това останаха хиляди ваканционни имоти, които не бяха довършени, станаха обект на продължителни съдебни спорове или просто стояха празни, тъй като нямаше кой да ги наеме, нито да ги купи.

Появиха се и цели фондове, които помагаха на собствениците да продават имотите си ... макар и на загуба.

Имаше и немалка група имигранти, които решиха да останат трайно у нас. Те не бяха привлечени толкова от перспективата за бърза печалба от продължилия няколко години преди кризата ръст на цените, колкото от ниските цени, слънчевото време и спокойния живот, който им предлагаха редица български морски и зимни курорти и малки населени места.

Обратно към паунда

Сега обаче може да се окаже, че и техният рай е застрашен да бъде нарушен от новата икономическа реалност.

Множество британски имигранти, пенсиониери и собственици на ваканционни жилища, които през последните години се бяха установили на по-евтини и слънчеви места, масово започват да продават имотите си и да се връщат във Великобритания. Или поне много от тях започват да връщат капитали обратно в страната си, пише Guardian.

България е една от страните, от които се наблюдава най-голям поток от парични средства, които се обръщат обратно в стерлинги през последните месеци, сочи информация на компанията за валутни операции Currency Index.

Изданието обобщава случващото се с две думи: стойността на техните имоти извън Великобритания потъва.

Наред с България, подобно движение се наблюдава и от Испания, Франция, както и САЩ.

В САЩ повечето британци се насочват към Флорида, където прекомерното предлагане на имоти и липсата на търсене на жилища под наем доведе до ситуацията, в която повечето от имотите им стоят празни през по-голямата част от годината.

Инвеститорите, които купиха имоти в България през годините на бума преди кризата през 2008 г., в много случаи вече се опариха. Въпреки че България не е в еврозоната, повечето от сделките с имоти се правят в евро, пише изданието.

Последна актуализация: 21:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 12 години
Англичаните къде според теб си купуват къща ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
bubblehead
преди 12 години
Ама че глупости натракали в тая статия!? Ало къде се връща парите във Великобритания защото цените падали в чужбина бе, ало!? В Маями цените са вече 30% нагоре от дъното за година... в кал ната английска провинция и в пакистанските лондонски гета кога ще видим 30% за една година!? Същите глупости са и за България написани никoй не продава паникoйрски в България защо англичаните познават света и са виждали кризи и когато купуваха го правеха със съзнанието че рискуват с джобни пари на цените от 2006 по 50 000 евро, които днес са по 30 000 пак джобни пари... Красотата на българския имотен пазар е че не можеш да изгубиш много пари зашото цените са смешни ( ако познаваш света) а потенциала огромен , поне сравнен с кал ната английска провинция ... ама тая статийка ( дето е написна от някои местен лондонски брокер) така отеква в празните кратуни на нашите дето чакат второ пришествие и покрай него 200 евро/м2 в центъра на София ...ха-ха-ха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
blago72
преди 12 години
За Англичаните - предимно.Фактите остават, хората се изнасят от тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
stone kold
преди 12 години
българия банско и съни би4 ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
stdmv
преди 12 години
Ц ц ц, и как се разочароваха от този "великолепен" български имотен пазар (на архитектурни карикатури).Братя британци, нема се пуашите - най-доброто тепърва предстои.Цените още падат. ... Ама това няма особено значени - и без това никой не купува...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
абитуриент
преди 12 години
++++++++++++++++
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
ми да си ходят като не им харесва за 5 евро да обикаля 30 мин с такси софия,като не им харесва хубав хляб за 0,5 евра,данък сграда 100-150 евра годишно,кръчма за 50 евра ядене и пиене на корем за 2 човека,за 2.5 евра истински буркна с мед, 25-30 евра полимерна пломба на зъб, хубава ракия за 7-8 лв литъра
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още