IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължава съдебната битка срещу общия устройствен план на Царево

Петчленен състав на ВАС е отменил определението на друг съдебен състав, с което делото срещу градоустройствения план беше спряно

11:09 | 04.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Продължава съдебната битка срещу общия устройствен план на Царево

Съдебната битка на природозащитните организации срещу спорния общ устройствен план на Царево продължава.

От коалицията „За да остане природа в България“ съобщиха, че петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е отменил определението, с което тричленен съдебен състав преди малко повече от месец спря делото срещу градоустройствения план, който предвижда мащабно застрояване на неурбанизирани територии, попадащи в природен парк „Странджа“.

"С настоящето си определение, съдът прекратява порочната съдебна практика, съгласно която досега природозащитните организации нямаха право да обжалват устройствени планове, приети в нарушение на екологичното законодателство", посочва се в съобщението на коалицията.

От екоорганизацията припомнят, че заради липсата на качествени обществени консултации и забраната за обжалване на устройствени планове в Закона за устройство на територията, които доведоха до хаотичното презастрояване на Черноморието и планините, беше заведено дело в Комитета за прилагане на Орхуската конвенция за участието на обществеността и достъпа до правосъдие по въпроси, свързани с опазването на околната среда.

Въпреки че окончателното решение на комитета по случая все още не е оповестено, Върховният административен съд се е позовал пряко на Орхуската конвенция и на съдебната практика на Съда на Европейските общности в Люксембург за обжалваемостта на устройствени планове от страна на граждански организации.

От природозащитната организация призовават министъра на регионалното развитие и благоустройството да отмени заповедта за одобрението на общия устройствен план на Царево. Така ще се прекрати безкрайното протакане на делото в съда, посочват от коалицията.

Освен това е необходимо да започне нова процедура по разработването на нова екологична оценка и на друг градоустройствен план, за да се гарантира устойчивото развитие на община Царево и опазването на природен парк "Странджа", смятат еколозите.

Адвокат Свилен Овчаров коментира за Investor.bg, че най-вероятно спорният общ устройствен план ще бъде отменен, тъй като Върховният административен съд в крайна сметка е решил, че Орхуската конвенция и конституцията имат приоритет пред Закона за устройството на територията и градоустройствени планове могат да бъдат обжалвани, въпреки законовите разпоредби, които действат в момента.

Овчаров посочи още, че общината в Царево и строителното министерство изчакват съдебната развръзка, след което би трябвало да премахнат спорните точки от новия общ устройствен план и да го придвижат, но този път при спазване на процедурите по приемането му.

Неправителствените организации от няколко години водят тежка съдебна битка срещу общината в Царево заради приетия през 2008 г. с положително становище на тогавашния екоминистър Джевдет Чакъров общ устройствен план на града.

Планът предвижда мащабно строителство по крайбрежието върху земи, които са част от природен парк „Странджа“. На практика се предлага да бъдат изключени площи от природния парк, като така щеше да бъде узаконено и вече събореното от строителния контрол вилно селище „Златна перла“.

Заради закононарушения при приемането на екооценката на градоустройствения план на Царево Европейската комисия откри наказателна процедура срещу България. Комисията освен това изрази опасенията си от строителните дейности в ски зоната над Банско, както и от строителството в местността „Иракли“.

Брюксел ни предупреди и заради неспазването на европейската директива за местообитанията на редки видове и на изискването да се правят екооценки на всички проекти в защитени зони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още