IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордно високи ренти вдигнаха цената на чернозема в област Добрич

Декар обработваема земя е поскъпнал с над 100 лв., рентата става ключов фактор при определяне на цената на земята, казват брокери

10:40 | 14.04.11 г. 2
<p>Н<span lang="en-US">иви се купуват изключително за земеделски нужди. </span><i><span lang="en-US">Снимка:</span><span lang="en-US"> sxc.hu</span></i></p>

Ниви се купуват изключително за земеделски нужди. Снимка: sxc.hu

Рекордно високи ренти, които арендатори и земеделски кооперации в Добричко дават на собствениците на земя, вдигнаха цената на чернозема, съобщават от Регионалното сдружение на агенциите за недвижими имоти пред БТА. В сравнение с миналата година декар обработваема земя е поскъпнал със 100-150 лева. В отделни землища в началото на 2011 г. цената на декар се е покачила дори с 200 лева. В региона вече трудно се намират големи парцели дори по 50 декара, обичайно се продават по 15-20 до 40 декара.

За първи път притежателите на земеделски парцели получават толкова висока рента. След благодатната селскостопанска година с високи добиви и изкупни цени на продукцията в Каварненско масово взеха по 50 лева, в Балчик – по 55-60 лева рента за декар, посочва управителят на "Имоти консулт" Диана Кацарова. По думите й рентата става ключов фактор при определяне цената на земята.

Ако преди години арендатори правеха каквото си искат, сега са притиснати да възмездяват собствениците, защото натрупат ли задължения, няма да получат евросубсидии, коментират брокери. В някои райони до края на март стопаните са получили дори на два пъти рента.

Тази пролет декар чернозем в община Балчик, където търсенето е най-голямо, достигна 700-850 лева. Има отделни сделки и за 900 лева за по-големи парцели край селата Царичино, Соколово, Сенокос, посочва председателят на регионалното сдружение Павлина Тодорова. Край Генерал Тошево, където земята е особено богата на хумус, цените са в порядъка до 800 лева. В Добричката селска община, която разполага с най-много обработваеми площи, земята е поскъпнала до 750-800 лева за декар. Масово купувачи "се редят на опашка" при цени 600-650 лева.

Всички цени над 1 000 лева за декар са спекула, смята Тодорова, която е и управител на "Престиж-П". По думите й купувачите обичайно правят сметка колко да платят, като искат да си върнат инвестицията до 10-15 години с получаваната рента в този срок.

Има собственици, които предлагат парцели за 1 500 - 2 000 лева за декар, на каквато цена вървяха терените за изграждане на ветроенергийни паркове. След промяната в законодателството търсенето на обработваема земя за такива цели вече почти няма, ниви се купуват изключително за земеделски нужди, казва шефът на браншовата организация.

Новост са офертите за имоти по пътя Добрич-курорта"Албена", Добрич-Балчик и край Генерал Тошево за овощни градини. За насаждения от сливи, ябълки, лешници се търси достъп до път и до вода за напояване, което може да оскъпи имота до 1 000 лева за декар.

Все още се търсят дворни места в регулация от 4-6 декара за изграждане на фотоволтаични паркове. Купувачи са готови да броят по 10 хил. - 12 хил. лева за селски дворове в близост до гора за разполагане на пчелни кошери.

Най-големите играчи на пазара на земя продължават да са арендаторите, които обаче не купуват на всяка цена, а подбират много внимателно, казва управителят на "Жо-Си-Ем" Силвия Колева. Според нея пари в чернозема влагат и българи, които са работили в чужбина и разполагат със свободни финансови средства. Много хора предпочитат вместо да внасят пари на влог или да купуват апартаменти, да инвестират в земеделски имоти. Сред продавачите най-активни са фондовете, но със собствеността се разделят и граждани, които не могат да обслужват банкови кредити, събират средства за лечение или са притиснати от други нужди, коментират от фирмата.

В по-дългосрочен план земята ще поскъпне, каквато е тенденцията и с хранителните продукти в световен мащаб, смята председателят на регионалното сдружение на агенциите за недвижими имоти. Брокери посочват, че ценовите равнища в България все още са далеч от европейските "етиsxc.huкети" на обработваемата земя.

Ако настъпят промени в законодателството и се въведат данъци за земеделската земя, каквито се плащат за всяка недвижима собственост, парцелите може и да поевтинеят, не изключва управителят на "Жо-Си-Ем". От фирмата са категорични, че с оглед на конюнктурата не е възможно до края на годината един декар да достигне 1 000 лева.

С настъпването на пролетта арендаторите заделят финансови средства за семена, за торове, за предстоящите полски работи. Следващият пик в търсенето на земя се очаква след края на лятото, най-вероятно през октомври-ноември, когато ще постъпят първите свежи пари от продажбата на земеделска продукция, пояснява Тодорова. Тепърва обаче ще се разбере дали новата селскостопанска година, която започна с по-малко валежи, ще бъде плодородна като миналата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
popov4e
преди 13 години
Все още няма определени параметри за цената на земята. Размера на рентата, която дата арендаторите не може да бъде показател, по простата причина, че като всяко нещо в България, което опира до пари то то се изкривява. И преди 10 години и сега зная арендатори, които плащат рента, взависимост от това, кой и какъв е собственика на земята, която арендоват. Така че, някои получават повече от по 50лв/дка, т.е. това което е обявено, а други и бонуси- както парични, така и в натура. Съгласна съм с 1 eksimoti, че има добри и лоши селскостопански години, а земята си е все на едно място, все си е същата и би трябвало и цената да бъде относително една и съща, движението на цената й би следвало да бъде пазарно, но не и от показател платена рента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
eksimoti
преди 13 години
Искам да попитам каква е реалната цена на земята ,на какво основание ще се вдигат цените веднъж арендаторите дадоха добра рента и цените "рекордно високи" а при слаба година какво правят ???По горе в статията има изказване от колеги много непрофесионално ако рентата е 20 лева колко ще е цената 300лв ли?Нормално е от рента да се върне инвестицията за 20 години .Ако имате въпроси и предложения много от вас ме познават ще отговоря на всички 0899649009.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още