IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Zara купи небостъргач в Мадрид за 490 млн. евро

Покупката отбелязва поредната стъпка от стратегията на милиардера да построи имотна империя

15:13 | 01.10.16 г.
<p>
	<span id="article-text">Cepsa Tower (най-ляво) и останалите три небостъргача в северен Мадрид. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></span></p>

Cepsa Tower (най-ляво) и останалите три небостъргача в северен Мадрид. Снимка: архив Ройтерс

Амансио Ортега, най-богатият човек в Европа и основател на глобалната модна група и собственик на Zara Inditex, е купил един от най-известните небостъргачи в Мадрид за сумата от 490 млн. евро чрез подразделението си за имотни инвестиции, съобщава Ройтерс, позовавайки се на източник.

Покупката отбелязва поредната стъпка от стратегията на милиардера да построи имотна империя чрез Pontegadea Inmobiliaria – една от най-големите имотни компании в Испания, и холдинговата компания Pontegadea Inversiones.

Според източника Pontegadea Inmobiliaria е купила кулата от магната от Абу Даби Хадим ал-Кубейси, чийто фонд е упражнил опция за купуване в последната минута от испанския кредитор Bankia – предишния собственик на сградата.

Pontegadea Inmobiliaria засега отказва коментар по покупката на небостъргача, известен като Cepsa Towar на името на петролната рафинерия Cepsa, която го отдава под наем. Кулата, заедно с други три сгради, доминират в силуета на северната част на Мадрид.

Ортега закупи имоти в Мейфеър и Оксфорд Стрийт в Лондон, както и други имоти на първокласни локации като Ню Йорк, Мадрид и Сеул. Той отдава под наем голяма част от пространството на магазини на Inditex като Zara, но и на конкуренти като H&M.

Ортега, който навърши 80 г. тази година, е вторият най-богат човек в света със състояние от 72,7 млрд. долара, сочат данни на Forbes от юли. Преди него е съоснователят на Microsoft Бил Гейтс.

Pontegadea Inmobiliaria е осчетоводила активи за 6,06 млрд. евро в края на 2015 г., което с 8,3% повече спрямо предишната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още