IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съмнения при конкурс за ремонт, възложен от Министерството на културата

Министерството избрало за изпълнител на ремонт на своя сграда фирма с оферта за близо 3 млн. лв. при най-ниска за 2 млн. лв.

16:46 | 16.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Съмнения при конкурс за ремонт, възложен от Министерството на културата

Министерството на културата е избрало за победител в конкурс по Закона за обществените поръчки (ЗОП) за ремонт на сграда на ведомството в София фирма, чиято ценова оферта е на пето място от 7 кандидата, съобщи днес по време на парламентарния контрол депутатът Михаил Михайлов от Синята коалиция. Той попита министъра на културата Вежди Рашидов каква е причината за това, особено по време на криза.

Рашидов обясни, че въпросната сграда ще се използва за съхранение на ценни произведения на изкуството, които са държавна собственост. За ремонта й министерството предварително е преценило, че може да отдели до 3 млн. лв.

При проведения конкурс по ЗОП на първо място е класирана фирмата „Мегатурс 1“ ООД, чиято ценова оферта е за 2,99 млн. лв. Предвижда се първият етап на ремонта на сградата да приключи в края на годината, а вторият – до средата на 2011 г. Рашидов посочи, че като критерии за избор на изпълнител са взети предвид не само цената на ремонта, но и срокът на изпълнение, срокът, за който ще бъдат преведени средствата, както и размерът на неустойките.

Като цяло „Мегатурс 1“ събра най-много точки, въпреки че ценовата й оферта е на пето място, допълни министърът.

Най-ниска ценова оферта в конкурса е подала „Алфа Трейд“ ООД – 1,93 млн. лв., стана ясно от думите на Рашидов. Поради голямата разлика с останалите оферти, чиято средна стойност е около 2,77 млн. лв., е поискано писмено разяснение от фирмата и се е оказало, че предложената от нея цена е дори по-ниска от предвидените да се вложат в ремонта строителни материали. Затова поради съмнения за некачествено изпълнение на ремонтните работи „Алфа Трейд“ не е класирана на първо място.

Рашидов посочи, че с класираната на първо място „Мегатурс 1“ всъщност още не е сключен договор и това евентуално ще стане след даване на положително становище от страна на Комисията за защита на конкуренцията, на която е предоставена за проверка конкурсната документация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още