IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

У нас има потенциал за спекулативно строителство на индустриални площи

Свободните площи са на критичния минимум, като липсват модерни сгради, които да задоволят търсенето, коментира Владимир Гюрджиев от Forton International

12:54 | 29.10.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
У нас има потенциал за спекулативно строителство на индустриални площи

Индустриалните площи в България са на критичния минимум. Свободните площи са 5,2%, липсват и модерни сгради, които да задоволят търсенето.

Това коментира Владимир Гюрджиев, мениджър “Индустриални и логистични площи” във Forton International, партньор за България, Сърбия, Косово и Македония на Cushman&Wakefield (C&W), на семинар за журналисти, на който бяха представени тенденциите на пазара на бизнес имоти през третото тримесечие на годината.

Според Гюрджиев на пазара на индустриални площи (и производствени, и логистични) има място за навлизане на няколко инвеститори с цел спекулативно строителство. Строителният сектор обаче не е готов да поеме такъв риск. Затова и проектите, които се развиват в момента са т. нар. build-to-suit – строят се производствени и/или логистични сгради специално за нуждите на дадена компания.

Предлагането на подценени активи на българския пазар в момента е голяма, но клиентите не се интересуват от тях, защото в по-голямата им част това са стари площи, които имат нужда от сериозен ремонт и преустройство. Същевременно има запитвания от сериозни производствени компании, които искат да навлязат на българския пазар.

В тази връзка Владимир Гюрджиев каза, че се очакват още няколко големи сделки до края на годината. Освен това се очаква започването на два големи проекта. Единият е до Пловдив и е с площ около 200 хил. кв. м, като има един ключов наемател. Другият е до София и е изцяло спекулативен проект, който в последствие ще търси клиенти.

В момента българският пазар на производствени и логистични площи се движи основно от гръцките компании, които изнасят дейността си у нас, посочи Гюрджиев.

Гръцки производител на соларни панели например е купил фабриката на Миролио край Елин Пелин и предстои да я обнови за собствените си нужди.

Фамилията Миролио идва в България през 1998 г., когато започва строителството на текстилния завод край Елин Пелин. Година по-късно придобива и сливенското предприятие за вълнени платове "Слитекс", като там изгражда и фабрика за полиестерни тъкани. Няколко години по-късно компанията придобива предачницата "Букет" в Нова Загора, а през 2007 г. построява текстилна фабрика и край Ямбол.

Заради кризата фамилията Миролио закри производствената си дейност и обяви за продажба всичките си производствени активи в България. Преди време е продадена фабриката на компанията край Ямбол. За момента функционира само избата на фамилия Миролио.

Гръцката компания-производител на соларни панели е подписала 10-годишен договор за наем на 22 хил. кв.м индустриална и складова площ с опция за закупуване. Като всички гръцки фирми, които искат да навлязат на българския пазар обаче и тази е дошла в България с очаквания за много по-ниски цени от реалните на пазара, коментира Владимир Гюрджиев.

През третото тримесечие на годината на българския пазар са се появили нови 15 300 кв.м логистични площи, показват данните на Forton. Така общата складова площ в региона на София достигна 686 000 кв.м.

Най-активни в сегмента на индустриалните и логистични площи, освен гръцките компании, са производителите на резервни части и електроника за автомобили, които търсят бази в Източна Европа с цел оптимизиране на разходите.

Средните наемни нива на индустриалните площи край столицата са паднали с 25 евроцента на годишна база и към момента среден наем на квадратен метър складова площ месечно е 3,5 евро. Нивата на доходност също са отбелязали лек спад и в момента са 11,75% при 12,5% година по-рано, отбелязват още от компанията.

Наблюдава се постепенно и постоянно запълване на свободните клас А и Б индустриални площи. Според тях логистичният сектор е в очакване на инфраструктурни подобрения, които ще отключат потенциала на България като стратегическа дестинация за индустриален бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Гари
преди 11 години
Пълни глупости. Види ли човек, че тия от Форчън, Адрес и другите от кюпа твърдят нещо, значи със сигурност е точно обратното. Липсвали индустриални площи, идвали тълпи инвеститори, че и спекуланти се навъдили. Айде бе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още