IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варненци продължават протестите заради проекта "Алея първа" в Морската градина

"Зелените" настояват за прокурорска проверка на сделката за терена, върху който ще се строи

17:53 | 06.07.12 г. 1
<p>
	<em>Варненци масово се вдигнаха да защитят своята Морска градина</em> &nbsp; &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

Варненци масово се вдигнаха да защитят своята Морска градина       Снимка: БТА

Гражданите на Варна продължават с протестите заради застрояването на крайбрежието пред Морската градина и така наречения проект “Алея първа”.

Преди дни общинският съвет във Варна прие общия устройствен план на града, като забрани застояването на парка и обеща да започне процедура по присъединяването на местността Салтанат към историческото ядро, което беше прехвърлено от държавата на общината.

В частта на парка от Салтанат до Евксиноград се предвижда да бъде запазено съществуващото строителство, но няма да се разрешават нови градежи, с изключение на логопедическата детска градина и новия зоопарк.

Решенията на общинарите във Варна обаче не засегнаха проекта “Алея първа”, който предвижда застрояване на крайбрежната алея по протежение на целия парк. В момента също се извършват строителни дейности, като голяма част от дърветата са изсечени, а алеята се укрепва.

Днес “Зелените” поискаха кметът на града незабавно да предостави пълната налична документация за проекта.

“Хората имат право да знаят какво се предвижда за строеж там. Проектът е частен, но засяга пряко обществения интерес, защото е предвиден в най-атрактивната част на града, каквато е крайбрежната алея”, се посочва в позицията на партията, разпратена до медиите.

“Зелените” настояват също главната прокуратура и правителството да направят незабавна проверка на сделката за терена, върху който се изгражда “Алея първа”, както и да оповестят публично цялата информация и документация по сделката.

И партията, и гражданите на Варна искат пълна ревизия на извършеното до момента строителство в Морската градина и налагане на санкции заради нарушенията на строителните рестрикции.

Иска се и пълна забрана на достъпа на превозни средства на територията на целия приморски парк, включително и в местността Салтанат, изготвяне на регистър на съществуващите зелени площи на територията на община Варна и отпадане на предвиденото застрояване в прилежащите горски масиви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
tigerdragon
преди 11 години
Браво на храбрите варненци, които имаха куража да въстанат срещу ***! "Варна - градът на ***", ама вече не, защото хората се вдигнаха да оспорят легитимността на заграбеното от мафиотите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още