IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все по-големи административни сгради се строят у нас

През първото тримесечие на годишна база се изграждат повече жилищни сгради с повече жилища в тях, показва още статистиката

12:05 | 04.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Все по-големи административни сгради се строят у нас

Броят на административните сгради, чийто строеж е започнал през първите три месеца на годината намалява с 40% на годишна база, но за сметка на това разгърнатата им площ расте с малко над 294 на сто, показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

В периода януари-март е започнало строителството на общо 18 административни и офис сгради с обща площ от 39 хил. кв. метра.

Спрямо предходното тримесечие (октомври-декември 2014 г.) броят на  административните сгради, чийто строеж започва, се запазва без промяна. Разгърната им площ обаче расте с 289,3%.

Тенденция към увеличаване на площите се наблюдава и по отношение на жилищното строителство. На месечна база броят на започналите да се строят сгради намалява с 0,2%, но пък жилищата в тях се увеличават с 15,3%. На годишна база пък се увеличава както броят на сградите (със 7,7%), така и на жилищата в тях – с 99,1%.

Данните на НСИ показват също, че през първото тримесечие на 2015 г. е започнал строежът на 543 жилищни сгради с малко над 3,2 хил. жилища в тях. Общата застроена площ е 425 хил. кв. метра.

Най-много сгради са започнали да се строят в Пловдивска област – 60 жилищни, 6 административни и 70 други сгради (за производствена, търговска, културна и т.н дейности). В Бургас е започнал строежът на 111 жилищни сгради, а във Варна – на 83 жилищни и 22 други сгради, 5 административни и 21 други сгради. В столицата през периода януари-март пък е започнало строителството на 66 жилищни, 4 административни и 12 други сгради.

И макар че при строителството да се вижда известно подобрение, по отношение на издадените разрешителни за строеж през първото тримесечие спадовете продължават.

От статистиката е видно, че от началото на годината до края на март са издадени разрешителни за строеж на 960 жилищни сгради с почти 4,3 хил. жилища и 558,7 хил. кв. метра разгърната площ. Това представлява намаление от 10,3% на сградите и от 22,6% на жилищата в тях спрямо предходното тримесечие. На годишна база разрешителните са с 5,4% по-малко, но пък броят на жилищата в тях е с 26,7% по-голям, а разгърнатата им площ – с почти 20%.

Местните администрации са издали разрешение и за строителството на 24 офис сгради с 37,3 кв. метра разгърната площ. Данните показват, че броят на разрешителните намаляв с 45,5% на тримесечна база, а площта – с 34,5%. Спрямо първите три месеца на 2014 година административните сгради, които са получил и разрешение за строеж намаляват също с 45,5%, но пък площта  им се увеличава с 58,8 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още