IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделската земя ще поевтинее с 10-15% догодина, смята експерт

Според Христо Цветанов мерките за комасиране на земята може да доведат до сериозни инвестиции в площите

19:22 | 17.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Земеделската земя ще поевтинее с 10-15% догодина, смята експерт

Следващата година ще е по-трудна за земеделските производители, прогнозира пред Bulgaria On Air експертът Христо Цветанов от Института за агростратегии и иновации.

Той припомни, че 2015-та е първата година от новия референтен период. "Всички изисквания, които изпълняваха земеделските производители досега, имат надграждане и то – в не малка степен, като по-тежко ще е администрирането за получаване на земеделски субсидии", обясни Цветанов.

Според него по отношение на зърнопроизводството в момента има сериозна тема за дискусия и това е въпросът със засетите по-малко площи с пшеница. По думите му предпоставките пред земеделските производители за следващата година не са добри.

Експертът очаква и цената на земеделската земя у на догодина да поевтинее с още 10-15%.

"Земеделието се влияе от всички външни фактори. Като говорим конкретно за миналата година – земеделските производители се повлияха от рязкото повишаване на цените на зърното. Респективно и те реагират на тенденциите. В случая можем да кажем, че се наблюдава ясна тенденция на намаляване на търсенето", обясни Цветанов.

Според него корекциите от рентите респективно коригират и цените на земеделските земи. Цветанов изтъкна, че забавянията на плащания по Програмата за развитие на селските райони не влияят директно върху пазара на земя.

"През последните 4 години имаше ренесанс в зърнопроизводството у нас. В този период се съчетаха се добри години по отношение на добива и цените, а оттам се получи и една добра рентабилност", обясни Цветанов. "Така при натрупването на един такъв сериозен капиталов ресурс фермерите се ориентираха към покупката на земеделски земи. Това направиха и инвестиционните фондове, които работиха през последните години на нашия пазар", добави експертът.

Ситуацията обаче се е променила коренно през последната година. "При положение, че при пет основни култури в зърнопроизводството само една е печеливша тази година и това е царевицата“, обясни Цветанов. Отделно и липсата на директни плащания е все  по-осезаема. Така при всички случаи интересът към земеделска земя от страна на производители е намалял", поясни експертът.

Според него голяма част от потенциала на зърнопроизводството вече е изчерпан. "По-скоро колегите търсят варианти в по-интензивни производства, да речем: плодове или зеленчуци. Там някъде са нещата, които биха дали аванс на производителите", смята Цветанов.

Той добави, че интересът към нашите земи от страна на чужди инвеститори не се е увеличил. "За да стане интересен активът земеделска земя на външните инвеститори, трябва да мине един процес на комасация. Все по-често се говори за този процес, но още не са предприети активни стъпки към него", каза още Цветанов. "От огромно значение за инвестициите в земеделска земя са и хидромелиорациите, смята той. В момента това са основните пречки пред чуждите инвеститори да правят вложения тук", категоричен е експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Аха, значи, продавайте, щото ще загубите! Допреди две години даваха за декар около 600 лева, сега ни натискат и дават 1000 за земята на дядовците ни.Но с тях или без тях, все тая.Затова да стои земята!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още