IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в британското производство изненадващо скача до 5-месечен връх

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се повишава от 50,1 пункта през май до 52,1 пункта през юни

12:28 | 01.07.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производствената активност във Великобритания изненадващо се ускорява през юни – месеца, в който се проведе референдумът за членството на страната в Европейския съюз и мнозинството гласува в подкрепа на излизане от него.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производствения сектор се повишава от 50,1 пункта през май до 52,1 пункта през юни, сочат данните на частната изследователска компания Markit, цитирани от WBPonline.

Пазарите очакваха стойността да е без промяна през шестия месец на годината.

PMI индексът на Markit се съставя въз основа на комбинация от данни за новите поръчки, обема, заетостта, времето за доставки и складовата наличност. 

Когато стойността е над 50 пункта, това говори за експанзия в сектора, а когато е под 50 пункта – за свиване. От началото на годината индексът преживя колебания, коментира WBPonline.

Активността в британския производствен сектор беше под натиска на несигурността преди референдума, която влошаваше перспективите за бизнеса.

„PMI индексът нараства до петмесечен връх през юни заради ускорения темп в производството и в новите поръчки“, коментира Роб Добсън от Markit. “Освен това има сигнали за тенденция за ускоряване при новия експортен бизнес, както и за възстановяване при търсенето на капиталови стоки, което е показател за инвестиционните разходи”, допълва Добсън.

„Дали това възстановяване на ръста ще бъде устойчиво, до голяма степен зависи от това дали сегашната финансова и политическа волатилност ще достигне до реалната икономика“, посочва той.

„Въпреки че Английската централна банка е готова да действа, ако е необходимо, и че търговските отношения ще останат без промяна през двегодишния период, има ясен риск продължаващата несигурност да има поне краткосрочно влияние върху производствения сектор през идните тримесечия. Големият въпрос е дали негативното въздействие на несигурността може частично да бъде компенсиранот от износа, който да бъде стимулиран от слабата лира“, допълва експертът. 

 


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 7 години
сензация търсят, похват от жълтите медии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
За мен е наистина много интересно защо в този сайт толкова много заглавия включват думата "изненадващо". Тук не анализираме ли събитията, за да можем в по-голяма или по-малка степен да предскажем бъдещето. Вместо това ние всеки път се изненадваме от случващото се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още