IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската икономика нараства с 2,3% през второто тримесечие

Икономическото разширяване през последните три години е било по-слабо от първоначално прогнозираните данни

16:37 | 30.07.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служители на строителен шлеп в непосредствена близост до турбина на първата американска офшорна вятърна ферма във водите на Атлантическия океан до Роуд Аулъндс. &nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Служители на строителен шлеп в непосредствена близост до турбина на първата американска офшорна вятърна ферма във водите на Атлантическия океан до Роуд Аулъндс.  Снимка: Ройтерс

Най-голямата икономика в света се разширява с по-бързи темпове през второто тримесечие и успява да ускори ръста от началото на годината, като по този начин обрисува една картина на постепенен напредък в съответствие с позицията на Федералния резерв, предава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт нарасна на САЩ през периода между април и юни с 2,3% на годишна база, което е ускорение спрямо покачването с 0,6 на сто през първите три месеца на годината. Данните за първото тримесечие са преразгледани нагоре спрямо първоначалната оценка за свиване от 0,2 на сто, показват данни на Министерството на търговията на САЩ. Консенсусната прогноза на анкетирани от Bloomberg 80 икономисти бе за ръст от 2,5%.  



Икономистите очакват икономическият растеж да се засили още през втората половина на годината, тъй като разходите на домакинствата са стимулирани от голямо увеличение на заетостта.

„Ние имаме скромен, но все още траен растеж“, казва Майкъл Гейпън, главен икономист за САЩ в базираната в Ню Йорк Barclays Plc. „Постепенното повишаване на лихвите е разумно решение" за Фед, смята той.

Данните за икономическия растеж в САЩ се екстраполират за една година. Те определят до каква степен ще расте икономиката, ако темпът се запази на същото ниво в продължение на една година. В Европа това не е практика. Затова темповете на растеж за европейските икономики са традиционно по-ниски, ни са директно сравними с американските данни.

Министерството на търговията публикува и годишни ревизии за развитието на икономиката, като актуализира данните назад до 2012 г.

Икономическото разширяване през последните три години е по-слабо от първоначално прогнозираните данни, като най-голямо преразглеждане има през 2013 г. От края на 2011 г. до края на 2014 г. икономиката се е разширявала с 2,1% на годишна база, в сравнение с досега отчетения темп от 2,4%. БВП е нараснал с 1,5% през 2013 г., най-слабия ръст от рецесията през 2009 г. насам. За сравнение – досега се считаше, че е имало ръст от 2,2%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 31 rate down comment 0
danielangelov
преди 8 години
https://danielangelow.wordpress.com/2015/08/07/%d0%b7%d0%b0%d0%b1%d0%bb%d1%83%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b1%d0%b2%d0%bf-%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%b8%d0%b2/статия на проф. Стив Хорвиц
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
тва ще да е за следващите 10г. напред, те нали така си изчисляват една фирма колко би продала, а не колко наистина е продала па тагай. Първо слагат тигана и после фащат рибите, ама тоя път са фанали най-големата риба ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 3
Bobby_bul
преди 8 години
Става въпрос за това че пак промениха начина за изчисление на БВП, за политически цели, а и цифрите да изглеждат по-добре - http://***.marketwatch.com/story/here-comes-the-big-fix-to-gdp-what-it-says-about-the-us-economy-2015-07-29
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 4
Bobby_bul
преди 8 години
Това си е чисто "cooking the books" и с нищо не им помага, реалността си остава същата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още