IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори очакват по-слабо развитие на британската икономика

Покачването на лихвите на Острова ще започне през февруари, смята Симон Кирби от NIESR

10:57 | 05.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Като цяло мозъчният тръст&nbsp;NIESR&nbsp;е оптимистично настроен за икономиката на Великобритания. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Като цяло мозъчният тръст NIESR е оптимистично настроен за икономиката на Великобритания. Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Великобритания ще забави растежа си през третото тримесечие на годината. Това прогнозира Националният институт за икономически и социални изследвания (NIESR), като представи по-песимистична оценка за бъдещето развитие на икономиката на страната от предходната си прогноза, предава Ройтерс.

NIESR очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания да нарасне с 0,4% през третото тримесечие на годината. Прогнозите, публикувани през май, бяха за ръст от 0,8%.

Данните за икономиката на Острова, които излязоха по-рано през седмицата, показаха, че индустриалният сектор е нараснал слабо през юли, а ръстът в строителството се е забавил.

Очаква се британската икономика да се разшири с 2,5% през тази година, прогнозира още институтът, без да променя оценката си за този показател.

Като цяло мозъчният тръст е оптимистично настроен за икономиката на Великобритания и предрича, че ръстът в безработицата, който показаха последните данни, е само временен, а инфлацията ще остане слаба.

Основният вътрешен риск е слабата производителност, счита Симон Кирби, икономист в института. Според него производителността на труда ще се повиши поради подобрените условия в търсенето.

Припомняме, че британската икономика се разшири с 0,7% през второто тримесечие, възстановявайки се след слабия старт на годината. 

Покачването на паунда и спадът на цената на петрола се оценяват като временен фактор от Кирби. Той счита, че първото повишаване на лихвите на Острова ще бъде през февруари 2016 г. поради доближаването на реалния брутен вътрешен продукт към потенциалния.

Според проучване на Ройтерс, публикувано през юли, АЦБ ще повиши лихвите през първото тримесечие на 2016 г. Очакванията са Централната банка на Великобритания да не променя лихвените нива на предстоящата среща на Комитета по паричната политика, която ще се проведе този четвъртък, но анализаторите смятат, че решението няма да бъде взето единодушно.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още