IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралиец се оказа създателят на биткойна

Както се предполагаше, това е австралийският компютърен специалист и предприемач Крейг Райт

14:40 | 02.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След дългогодишни спекулации австралийският компютърен специалист и предприемач Крейг Райт разкри пред три медии – BBC, Economist и GQ, че той е създателят на биткойн. За това се спекулираше впрочем от няколко години, особено след като той стана обект на разследване за данъчни злоупотреби. Райт досега категорично отричаше, че има общо със създаването на биткойна. 

Самият Райт е подкрепил твърдението си с доказателство, показвайки монети, които само основателят е можел да има, предава BBC. Сред доказателствата са и криптографските ключове, които са използвани в ранната фаза на разработката на биткойн. За тях неоспоримо се знае, че са свързани с биткойни, които са били „изкопани" от Сатоши Накамото - прякорът, който е използван от Райт за разработката на криптовалутата. Той е представил и блоковете с Bitcoin, които са били използвани за първата трансакция с дигиталната валута през далчената 2009 г.

„Не искам общественост, но сега искам нещата да са ясни веднъж завинаги“, казва австралиецът пред Economist. За своя псевдоним той е ползвал името на японски философ от 17-и век.

„Аз бях в основата на разработката, но и други хора ми помагаха", заяви още Райт, като допълва, че ще публикува още информация, която да позволи на всеки криптограф да провери и потвърди, че той е Сатоши Накамото.

 

Твърдението на Райт вече е подкрепено и от Джон Матонис, един от основателите на Bitcoin Foundation, който също е бил на срещата. „Твърдо вярвам, че Крейг Райт отговаря и на трите категории - криптографска, социална и техничекса, за да е Сатоши Накамото", казва Матонис.

 

Досега самоличността на създателя на крипровалутата бе тайна. Една от причините е, че според различни оценки той притежава 1 млн. биткойна, като пакетът сега се оценява на около 400 млн. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още