IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия запази основната лихва от 2%

Централната банка даде заявка, че може да понижи още ставката при необходимост

09:12 | 07.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Австралия запази основната лихва от 2%

Австралийската централна банка запази основния си лихвен процент на рекордно ниво от 2 на сто във вторник, но посочи, че все още има възможност за разхлабване на политиката, предава WBP Online.

За последно институцията прие ход по корекция на ставката на 5 май. Оттогава насам централните банкери изчакват да видят какво ще е въздействието, ако има такова, от по-ниските лихви върху растежа.

Австралийската централна банка отбеляза, че "ще информира за оценката Борда (на централните банкери – бел. ред.) дали сегашната позиция на паричната политика най-ефективно насърчава устойчивия растеж и инфлацията в съответствие с целта". В зависимост от променящите се условия институцията може да смъкне ставката допълнително.

Икономиката на Австралия се разшири с 2,3% през първото тримесечие спрямо същия период на миналата година, надминавайки прогнозите на повечето експерти. Анкетираните от Ройтерс анализатори предвиждаха покачване с 2,1% ръст на годишна база след ръста с 2,50% в последното тримесечие на 2014 г.

Австралийската икономика бе възпрепятствана от резкия спад в цените на суровините, слабото външно търсене и постоянно високото ниво на безработицата. Бюджетният дефицит е изключително висок, като по оценки на Deloitte ще достигне невероятните 46 млрд. австралийски долара тази година. Анализът на експертите ускори опасенията, че топ рейтингът на страната ААА може да бъде изложен на риск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още