IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Barclays разговаря с финтех фирми и регулатори, за да "вкара биткойн в играта"

Изпълнителният директор на банката за Великобритания Ашок Васуани не даде подробности до каква степен от Barclays биха искали да се занимават с биткойн

21:18 | 26.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската банка Barclays води дискусии с регулаторите и с компаниите от сектора на финансовите технологии за вкарване „в играта“ на криптовалути като биткойн. Това съобщи пред американската телевизия CNBC Ашок Васуани, главният изпълнителен директор на банката за Великобритания.

По думите му представители на банката са се срещали с британската Служба за финансово управление (FCA) и са обсъждали как биткойн да се направи по-сигурен.

„Говорихме с няколко финтех компании и всъщност отидохме с тях във FCA, за да говорим как да вкараме в играта еквивалент на биткойн, не задължително биткойн, а криптовалутите“, заяви Васуани по време на конференция в Копенхаген, Дания. „Очевидно това е нова ера – очевидно ера, с която трябва да сме внимателни“, допълни той. 

Васуани не даде подробности до каква степен от Barclays биха искали да се занимават с биткойн. CNBC припомня, че миналата година британската банка си партнира с приложението за плащания Circle. Стартъпът, създател на приложението, получи лиценз от FCA миналата година. То позволява пращане на пари чрез съобщения и подкрепя биткойн. Barclays осигури на Circle сметка в лири, както и предостави мрежа за плащания за трансфер на пари.

Банките обикновено са много предпазливи, когато са асоциирани с компании, свързани с биткойн. Причината е, че криптовалутите имат лоша репутация, тъй като се използват за нелегални дейности в т.нар. тъмна мрежа (dark web).

Въпреки това най-голямата криптовалута – биткойн – привлича интереса на инвеститорите, а от началото на тази година е в силен подем. Макар че цените се отдръпнаха от рекордните нива през последните и макар че все още има волатилност, регулаторите започват да проявяват интерес към биткойн, което дава легитимност на дигиталната валута.

В Япония например властите позволиха на търговците да приемат биткойн, а Русия също търси начини за регулиране на криптовалутата. Властите във Великобритания обаче проявяват предпазливост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още