IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната с най-голям ръст за тримесечието от шест години

Въпреки това през месец юни ръстът се забавя

11:52 | 23.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическата активност в еврозоната не успява да оправдае очакванията през юни, но въпреки това записва най-големия тримесечен ръст от шест години, съобщава Investing.com. По този начин данните дават повод за оптимизъм за икономиката на еврозоната.

Докладът на частния институт Markit показва, че единният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) се понижава от 56,8 пункта през май до 55,7 пункта през юни. Очакванията бяха да има спад, но до 56,6 пункта.

Когато стойността е над 50 пункта, това говори за ръст в икономиката, а под 50 пункта – за свиване. Затова щом има спад на стойността, това означава, че ръстът се забавя.

Индексът за услугите също се понижава, при това с повече от очакваното – от 56,3 пункта през май до 54,7 пункта през юни. Прогнозите бяха за стойност от 56,2 пункта.

Измерителят за сектора на промишлеността обаче неочаквано расте от 57 пункта през май до 57,3 пункта през юни. Очакванията бяха за спад до 56,8 пункта.

„Макар че темпът на ръста се забавя до петмесечно дъно, високото ниво на поръчки и на бизнес увереност означава, че създаването на работни места остава на най-високото ниво от над 10 години, тъй като компаниите продължават да разширяват капацитета си, за да отговорят на растящото търсене“, коментират анализаторите от Markit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още