IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в Германия се подобрява повече от очакваното през май

Индексът на Института за икономически изследвания (Ifo) се повишава от 106,7 до 107,7 пункта

12:56 | 25.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бизнес климатът в Германия се подобрява повече от очакваното през май, като индексът на Института за икономически изследвания (Ifo) се повишава от 106,7 до 107,7 пункта. Икономистите, анкетирани от Wall Street Journal, очакваха стойност от 106,8 пункта.

„Бизнес доверието в германската индустрия и търговия се повишава във всички четири сектора. В строителството имаме нов рекорд, а компаниите са значително по-доволни от актуалната ситуация. Освен това те са подчертано по-оптимистично настроени за бъдещето“, коментира Клеменс Фюст, президент на института.

В сектора на производството бизнес климатът се подобрява трети пореден месеца, а компаниите оценяват ситуацията като по-благоприятна. Очакванията им са значително подобрени, а плановете за продукцията остават експанзионистични, като значителен принос за това идва от производителите на капиталови стоки. 

В търговията и на едро, и на дребно, индексът се повишава, след като миналия месец отчете спад. И очакванията, и оценката за актуалната ситуация се подобряват.

В строителството индексът расте до най-високото си ниво от 1991 г. Освен това оценката за сегашната ситуация не е била толкова висока също оттогава. Повишава се и оптимизмът за бъдещето.

Във вторник друг индекс - този за инвеститорското доверие на Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW) - пък се понижи през май след два месеца на подобрение. Измерителят спада с 4,8 пункта до 6,4 пункта. През април индикаторът достига 11,2 пункта. Пазарните очаквания бяха за ръст до 12 пункта.

Така за първи път от три месеца има понижение, а инвеститорите се чувстват несигурни на фона на редица глобални рискове, като възможността за Brexit, пояснява ръководителят на центъра проф. Ахим Вамбах. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още