IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия отчита най-високия бюджетен дефицит в своята история

Данните подчертават предизвикателствата пред президента Дилма Русеф, която бе преизбрана за втори мандат

13:00 | 01.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бразилия отчита най-високия бюджетен дефицит в своята история

Бразилия отчита най-високия бюджетен дефицит на месечна база в своята история. Данните подчертават предизвикателствата пред президента Дилма Русеф, която миналата седмица бе преизбрана за втори мандат, пише Financial Times.

През септември дефицитът в публичния сектор възлиза на 69,4 млрд. реала (близо 28 млрд. долара). Това е най-високата месечна стойност, откакто се събират данни от декември 2001 г. насам. Освен това през деветмесечието южноамериканската страна отчита и своя първи първичен бюджетен дефицит – т.е. бюджетното салдо преди лихвените плащания, възлизащ на 0,4% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Дилма Русеф бе преизбрана за президент, но с една от най-малките разлики в историята на страната. Сега тя трябва да вътвори ред в отслабващата икономика.

За да рестартира растежа, през последните четири години нейното правителство въведе специални данъчни облекчения и ценови ограничения. Опита и да понижи лихвените проценти по кредитите, но мерките не помогнаха особено на бразилската икономика.

Очакванията са, че растежът ще бъде най-слабият от началото на 90-те години на ХХ век, след като Бразилия навлезе в рецесия през първото полугодие.

Критиците обвиняват правителството на Русеф, че не се съобразява с някои от принципите, които поддържат икономическата стабилност на Бразилия от 1990 г. насам. Измежду тях са строгият контрол над инфлацията, реализирането на първични бюджетни излишъци с цел контрол над публичния дълг и свободното движение на обменния курс на реала.

Докато през септември инфлацията остава над горната граница, наложена от централната банка, в размер на 6,5 на сто, стойността на първичния бюджетен дефицит от 25,491 млрд. реала също надмина очакванията.

През последните години Бразилия се опитва да поддържа излишък в размер на около 3% от БВП. Именно това ниво се счита за устойчиво за изплащане на част от дълговете и лихвите.

Сега на годишна база първичният излишък се движи в рамките на 0,61% от БВП спрямо прогнозата на правителството за 1,9% през 2014 г. Брутният държавен дълг започна да се увеличава рязко. Той достигна до 61,7% от БВП през септември от 56,7%, колкото бе през 2013 г., и 53,4% през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още