IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилската икономика ускорява темпа си на свиване

БВП на най-голямата южноамериканска икономика се понижава с 0,6 на сто през второто тримесечие

16:48 | 31.08.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бразилската икономика се свива с 0,6% през второто тримесечие спрямо предходното, съобщи Bloomberg, позовавайки се на Националния статистически институт. Очакванията на анкетираните 46 икономисти бяха за спад от 0,5% в БВП. През първото тримесечие спадът беше 0,4%. 

На годишна база свиването е 3,8%, след като през първото тримесечие понижението беше 5,4%. 

И все пак има сигнали за стартирало обръщане на негативната тенденция, а именно – повишение на бизнес и потребителското доверие от историческите дъна. Очакванията, че евентуален импийчмънт на президента Дилма Русеф ще доведе до структурни реформи поражда оптимизъм за перспективите пред икономиката. През последните две години най-голямата южноамериканска икономика пострада от безпрецедентни корупционни скандали и политическа криза.

Финансовите пазари в Бразилия записват ръстове с надеждата, че изпълняващият длъжността президент Мишел Темер ще прокара законодателство за овладяване на рекордно високия бюджетен дефицит и ще реформира пенсионната система, щом поеме поста поста за постоянно.

Бразилският реал, най-добре представящата се валута в света тази година, не претърпя колебания след публикуването на данните за БВП.

Икономическото възстановяване се забавя и от лихвения процент, който се очаква да бъде запазен на ниво от 14,25%, което е 10-годишен връх. Надеждите на пазарите за скорошни облекчения обаче бяха попарени от стойностите на инфлацията в Бразилия, която е близо двойно по-висока от официалното целево ниво от 4,5%.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Поръчкова тенденциозна блумбъргова статийка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още