IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика се разшири с 2,4% през първото тримесечие

Активността в сектора на услугите, на който се падат близо 80% от БВП, се увеличи с едва 0,5%

12:41 | 28.04.15 г.
Британската икономика се разшири с 2,4% през първото тримесечие

Британският брутен вътрешен продукт е бил с 2,4% по-висок през първото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година, показаха последните данни на Службата за национална статистика (ONS), цитирани от WBP Online.

Въпреки това ръстът на икономиката на Великобритания на тримесечна база остана под очакванията за периода, достигайки 0,3% спрямо 0,6% тримесечие по-рано.

Активността в сектора на услугите, на който се падат 78,4% от БВП, се увеличи със скромните 0,5% в сравнение с ръста от 0,9% през последното тримесечие на миналата година. Производството пък отбеляза спад за първи път от четвъртото тримесечие на 2012 г., свивайки се с 0,1%.

Главният икономист на ONS Джо Грайс посочи, че икономиката се "разширява малко по-бавно през първото тримесечие на 2015 г., отколкото бе наблюдавано в последните две години... До голяма степен това се дължи на сектора на услугите".

Той добави: "В допълнение е налице допълнително понижение на строителната продукция, която се отнема около 0,1 на сто от растежа на БВП".

Първата прогноза се основава на по-малко от 50% от всички налични данни. Цифрата вероятно ще подлежи на ревизия в следващите оценки.

Преди излизането на данните на ONS прогнозите за растежа на Великобритания бяха ревизирани нагоре от Националния институт за икономически и социални изследвания и Службата за бюджетна отговорност до съответно 2,5% и 2,3% за 2015 г.

В отделно съобщение статистическата служба съобщи, че ръстът в сектора на услугите се е забавил неочаквано през първото тримесечие до 0,5%, което е забавяне спрямо покачването с 0,9% през предходния тримесечен период. Активността в сектора бе волатилна в предните два месеца, като през януари намаля с 0,2%, а през февруари се покачи с 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още