IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският паунд докосна едномесечен връх

Най-лошото за британската валута вече е отминало, поне в краткосрочен план, смятат анализатори

16:58 | 23.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-големият подем при паунда от 24 години насам предизвиква прогнози, че най-лошото за британската валута вече е отминало, поне в краткосрочен план, пише Bloomberg.

Шотландската компания за управление на активи Kames Capital казва, че става „неутрално и леко положително настроена“ за лирата, след като странеше от валутата след референдума от края на юни 2016 г. Анализаторите от Amplifying Global FX Capital казват, че подобряващата се икономика и ускоряващата се инфлация подкрепят аргумента за по-високи лихвени проценти и по-силна валута.

Британският паунд докосна едномесечен връх спрямо долара в понеделник, след като на 17 януари поскъпна най-рязко от 1993 г. Миналата седмица в своя реч премиерът Тереза Мей обеща да проведе „гладък и подреден процес по излизане от Европейския съюз“. Освен това тя посочи, че парламентът ще има думата по каквото и да е споразумение с ЕС. Това подкрепи инвеститорското доверие, че контролът на депутатите ще гарантира сделка, която да е в интерес на Великобритания.

„Със сигурност в краткосрочен план най-лошото за стерлинга отмина“, казва Сандра Холдсуърт, инвестиционен мениджър в Kames, базирана в Единбург. „Все още не говорим за промяна в тенденцията, но в краткосрочен план сме по-позитивно настроени“, посочва тя.

Паундът поскъпва с 0,6% до 1,2447 долара към 16:20 часа българско време, след като докосна 1,2469 долара – най-високото ниво от 19 декември. Миналата седмица валутата поскъпна с 1,6 на сто.

Bloomberg припомня, че през 2016 г. лирата поевтиня с 16% - най-големия спад от глобалната финансова криза насам – заради опасенията, че Brexit сериозно ще навреди на британската икономика и че ще застраши статута на Лондон като глобален финансов център.

„Британската икономика продължава да демонстрира солидно икономическо представяне“, казва Грег Гибс, директор на Amplifying Global FX.

„Brexit вече не прилича на бунтовнически ход от страна на непокорен дезертьор, а по-скоро на ранен етап в глобалната тенденция към националистически политики срещу статуквото, пред които много държави, особено в Европа, са изправени“, допълва той.

И все пак според Сандра Холдсуърт от Kames перспективите пред британската валута остават колебливи.

„Предизвикателствата остават, тъй като преговорите за Brexit са двустранен процес. Няма особено голяма охота от страна на европейските политици да бъдат много гъвкави към Великобритания в краткосрочен план“, допълва тя.

Bloomberg припомня, че зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, че европейските институции няма да дадат каквото и да е становище или да заемат позиция по отношение на британското правителство на този етап, тъй като това е вътрешен британски дебат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още