IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските продажби на дребно растат с най-бързия си темп от 4 месеца

Добрите данни засилват спекулациите за скорошно увеличение на лихвените проценти от АЦБ

12:56 | 20.09.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно във Великобритания през август са нараснали с най-бързия си темп от 4 месеца, което е поредният сигнал за предполагаемо увеличаване на потребителските разходи, съобщава Bloomberg.

Количеството на стоките, продаденo във физическите магазини и в интернет, е нараснало с 1% през юли, както и продажбите, които не включват автомобилните горива, заяви Националната статистическа служба в сряда. Повишението сериозно надвишава медианната прогноза на икономистите и отбелязва първия период с три последователни ръстa от 2015 г.

Данните може да засилят спекулациите, че Английската централна банка се доближава до първото увеличение на лихвените проценти от над десетилетие. Повечето централни банкери, включително гуверньорът Марк Карни, сега вярват, че ще трябва да затегнат политиката през следващите месеци на фона на признаците, че най-лошият период за притиснатите от инфлацията домакинства може би е приключил.

Паундът поскъпна след данните, покачвайки се с 0,7% до 1,3603 долара сутринта.

Двигател на продажбите са разходите за продукти като часовници и бижута, вероятно в резултат на слабия паунд, който привлича международни купувачи. Продажбите от универсалните магазини са се увеличили с 1,1%, а продажбите извън магазините са скочили с 5%, тъй като потребителите са били по-уверени в купуването на стоки, които не са от първа необходимост.

Има обаче известни сигнали за слабост, тъй като продажбите на дрехи, обувки и стоки за домакинствата са намалели този месец. Това отразява натиска на инфлацията върху домакинствата, като средните цени в магазините са скочили с 3,2% през август на годишна база.

Малко вероятно е продажбите на дребно да подкрепят растежа през третото тримесечие. Продажбите ще спаднат отново освен ако през септември не се отчете ръст от поне 2,9% - нива, които последно са били надминати в края на 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още