IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските продажби пострадаха от топлото време през септември

Търговията на дребно спадна с 0,3% през миналия месец след ръста от 0,4% през август

13:04 | 23.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британските продажби пострадаха от топлото време през септември

Продажбите на дребно във Великобритания са се понижили през септември след ръста от 0,4 на сто месец по-рано според данните на Службата за национална статистика (ONS).

Общата търговия на дребно е спаднала с 0,3% в периода между август и септември, след като много потребители са отложили покупките си на по-топли дрехи след нетипично мекото време през деветия месец септември.

Изключвайки горивата, продажбите също са спаднали с 0,3% в сравнение с ревизирания ръст от 0,2% през миналия месец. Движеща сила за промяната са били продажбите на облекла, текстил и обувки, които са спаднали със 7,8% в сравнение с август 2014 г., предава WBP Online.

Що се касае до сравнението спрямо 2013 г., официалните данни показаха, че общите продажби на дребно са нараснали с 2,7% в сравнение със септември миналата година и с 3,1%, ако се изключат продажбите на гориво. По този начин миналият месец се оказа 18-тият пореден на нарастване спрямо същия период на предходната година.

"Това е най-дългият период на устойчив ръст на годишна база от май 2008 г., когато бе отчетен 31-месечен период на растеж", заявява Кейт Дейвис от ONS.

Отделно от месечните данни, целият ръст на продажбите на дребно за третото тримесечие рязко се е забавил до 0,3%, което е спад от покачването от 1,6% в предходното тримесечие. Ръстът за тримесечието спадна до най-бавния му темп от трите месеца до края на ноември 2013 г.

Онлайн продажбите са останали непроменени през септември в сравнение с предходния месец, достигайки общо 11,4% от цялата търговия. През септември 2013 г. бе отчетен дял от 10,1 на сто.

Непосредствено след оповестяването на данните паундът поевтинява с 0,21 на сто до 1,6016 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още