IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Индустрията ще продължава да движи растежа в Германия

Производството на автомобили изглежда е преминало през трудния период през третото тримесечие, а поръчките, особено от страни извън еврозоната, бяха отлични

15:30 | 23.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическият ръст в Германия се задържа на високо ниво през третото тримесечие, насърчен от индустриалните поръчки и въпреки отслабващата активност в строителството и в частното потребление. Това се казва в месечния доклад на германската централна банка Бундесбанк, цитиран от Ройтерс.

“Индустрията, подкрепена от покачващото се търсене на стоки за износ, вероятно ще запази ролята си на основен стълб на силната икономика”, пише в доклада. „Ситуацията с поръчките на индустриалните фирми е отлична“, коментират още от централната банка. 

Най-голямата европейска икономика, която се гордее и с най-ниската безработица, допринася за подобрението на икономическите нагласи в целия валутен съюз и дава на Европейската централна банка (ЕЦБ) най-голямото основание да сви безпрецедентните си стимули.

Производството на автомобили изглежда вече е преминало през трудния период през третото тримесечие, а поръчките, особено от страни извън еврозоната, бяха отлични, пише още в доклада.

Експертите от регулатора посочват, че от друга страна, строителството вероятно не е допринесло като цяло за ръста, поддържайки относително високо ниво на продукция. Слабите продажби на дребно пък предполагат, че потреблението е станало по-умерено.

„На фона на много добри потребителски нагласи и благоприятен трудов пазар и перспективи пред доходите, не се очаква влошаване в потреблението“, прогнозира Бундесбанк. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още