IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на Канада през второто тримесечие с най-голям спад от седем години

Икономиката обаче дава признаци за възстановяване до края на годината

18:20 | 31.08.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Канада през второто тримесечие е отчела най-дълбокото си свиване от седем години насам, ударена от спада на износа и прекъсването на петролното производство заради горските пожари в Албърта. Все още обаче се очаква икономиката да се възстанови по-късно през годината, съобщава Ройтерс.

Въпреки че свиването през второто тримесечие е по-голямо от очакваното от Канадската централна банка (КЦБ), не се очаква данните, представени в сряда, да променят прогнозираното ѝ решение на предстоящата среща следващата седмица. Пазарите виждат 92% вероятност банката да запази лихвените проценти на нива от 0,50%.

Положителният ръст през юни подкрепя и очакванията на централните банкери, че икономиката ще се разшири значително през третото тримесечие, коментират икономисти.

„Това е до голяма степен в съответствие с позицията на Канадската централна банка, че икономиката е паднала лошо през пролетта“, казва Сал Гуатиери, старши икономист в BMO Capital Markets.

Мисля, че КЦБ все още е уверена, че износът ще се засили и ще поведе икономическото разширяване през втората половина на годината“.

Брутният вътрешен продукт се е свил с 1,6% на годишна база през второто тримесечие, каза статистическата служба на Канада.

Това задминава прогнозите на икономистите за свиване от 1,5% и е най-големият годишен спад през второто тримесечие от 2009 г. насам, когато Канада изпадна в рецесия вследствие на глобалната кредитна криза.

Канадският долар поскъпна леко срещу щатския долар веднага след представянето на данните.

Понижение в износа на стоки и услуги е нанесло сериозен удар на растежа през второто тримесечие. Спадът засяга повечето видове стоки – от автомобили до стоки за потреблението.

Износът на енергийни продукти, включително суров петрол и суров битум, също се е понижил заради горските пожари през май в региона с петролни пясъци в Албърта.

Ускорението на износа е важно за перспективите на централната банка, а докладът за търговията от петък също ще бъде разгледан внимателно.

Бизнес инвестициите остават слаби, но темпът на спада не е толкова рязък колкото преди, което е окуражителен знак за централната банка.

Има и положителни сигнали“, казва старшият икономист на Desjardins Джими Дийн. „Това е добър знак за третото тримесечие“.

Други данни също показват възстановяване на икономиката. Брутният вътрешен продукт е нараснал с 0,6% през юни, подпомогнат от ръст на неконвенционалния добив на петрол заради възстановяването му след потушаване на горските пожари.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
vzhekoff
преди 7 години
Свиването на износа на петрол от петролни пясъци не е заради пожарите, а заради ниските цени. Говори се, че този ужасно мръсен добив е рентабилен при цени над 70 долара за барел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още