IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на САЩ се е свил с 0,7% през първото тримесечие

По-суровата зима, по-скъпият долар и стачните действия на пристанищните работници допринасят за спада

16:37 | 29.05.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
БВП на САЩ се е свил с 0,7% през първото тримесечие

Най-голямата икономика в света потъва повече през първото тримесечие на 2015 г. в сравнение с първоначалната оценка. По-суровата зима, по-скъпият долар и стачните действия на пристанищните работници допринасят за спада на американския брутен вътрешен продукт (БВП) през периода януари-март, пише Bloomberg.

Министерството на търговията на САЩ ревизира икономическия ръст през първото тримесечие до отрицателните 0,7% на годишна база. Първата оценка показа повишение от едва 0,2%. Ревизираното понижение е по-малко спрямо медианните очаквания на залитаните от агенцията анализатори за срив от 0,9 на сто. Третата оценка на БВП предстои да бъде публикувана през юни, когато по принцип е налична повече статистическа информация.

За сметка на това новите данни показват ръст на доходите, с което на дневен ред изниква дебатът за това дали БВП не се подценява.

Нарасналият търговски излишък изтри голяма част от растежа, след като поскъпващият долар доведе до спад на износа, а вносът нарасна след разрешаването на проблема със стачкуващите работници на пристанищата по Западното крайбрежие. Банкерите на Федералния резерв на САЩ са сред тези, които вярват, че отдръпването е временно. С това се обяснява защо те обмислят повишение на лихвите още през тази година.

Ревизията показва, че търговският излишък се разширява по-силно от първоначалната оценка, запасите се покачват с по-бавно темпо, а потреблението отслабва. Тези изменения бяха частично засенчени от ръста на строителството на жилища. Изчисленията разкриват, че търговският дефицит изяжда 1,9 процентни пункта от растежа. Това е най-много от 1985 г. насам и повече спрямо първоначалната оценка за 1,25 процентни пункта.

По отношение на доходите – през тримесечието брутният разполагаем доход е нагоре с 1,4% на годишна база, като забавя прираста след ръста от 3,7 на сто през четвъртото тримесечие.

Като цяло контракцията през първото тримесечие може и да не е толкова лош знак, колкото изглежда, отчасти заради т.нар. остатъчна сезонност, която най-вероятно изкривява данните. Тенденцията през последните години първото тримесечие от годината постоянно да е слабо възобновиха дебатите за степента на отклоненията, в които особено активен е Фед.

Резултатите от различни проучвания сочат, че растежът през първото тримесечие е със средно 1,6-1,7% по-слаб спрямо остатъка от годината. От Бюрото за икономически анализи на САЩ съобщиха, че ще предприемат мерки, за да минимизират отклоненията, като ще ги вземат предвид, когато публикуват годишните ревизии през юли.

Ревизираните данни показват още, че потреблението расте само с 1,8% на годишна база, а не с 1,9%, каквато бе първоначалната оценка. Покупателната способност на потребителите се покачва, като разполагаемите доходи, коригирани с инфлацията, се повишават с 5,3%. Ръстът на спестяванията е от 5,5%.

Освен това данните представиха и първи поглед върху корпоративните печалби през периода. Печалбите преди данъци се смъкват с 5,9% на тримесечна база, но растат с 3,7 на сто на годишна.

Икономиката трябва да се възстанови през текущото тримесечие. Анкетираните от Bloomberg икономисти прогнозират ускоряване на растежа до 2,7% през второто тримесечие и ръст на потреблението до 3,2 на сто. Подобряващият се трудов пазар може да е сред причините, които да накарат потребителите да харчат повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 34 rate down comment 9
kane
преди 8 години
Тезата на Йон Хелевиг е вярнаВярно е и обаче че много от тези дългове никога няма да бъдат върнатиВярно е и че както с инфлация си намалил БВП така може да намалиш и дългаВярно е и че след като има натрупани дългове има и натрупани състояния с/у тях! Или просто казано ако някой е взел заеми, някой го е финансирал. И тук е най-големия проблем според мен! Защо централните банки "продават" ликвидност, а просто не я разпределят по министерствата ето така - безвъзмезно когато се налага, без да се образува задължение!Също така смятам че дори да е дългова ликвидност, ако централната банка е независима и си прави каквото иска с валутата - проблем пак няма да има, и ще си живеят по-добре от нас, които се гърчим под ограниченията на борда или еврото/както е с малките страни от ЕЗ-та/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 35 rate down comment 10
julian12
преди 8 години
Игнорирай тъпака с безразличие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 33 rate down comment 11
khao
преди 8 години
по принцип може да си пише на какъвто език иска, къв е проблема освен във възпитанието му? Не виждам неуважение към езика ни, а само ти виждаш няква връзка между нещата дето стават по света и английския език :) ... иначе и мен ме дразни и за това редовно го репортвам тоя, но както виждаш не мрънкям :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 44 rate down comment 10
Vesko94
преди 8 години
Към екипа на Инвестор: Господа, защо се допуска писане на език, различен от официалния в страната. Става въпрос за писанията на Tyrista. Нека уважаваме родния език! Той не ни е виновен за глупостите, които стават у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 36 rate down comment 17
lilivan
преди 8 години
"и на кого му пука за краварите"- а на теб за свинарите ли ти пука?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 35 rate down comment 16
Tyrista
преди 8 години
We do expect much better GDP in 2Q 15...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 37 rate down comment 12
Атанасио
преди 8 години
Данните като се махне инфлацията са ръст до 0,5% от 2007год. Отделна тема е това - '' Все повече финансиви институции приемат с ужас тезата на Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group,който показа машинациите за скриване на реалното състояние на брутния вътрешен продукт (БВП) и истинското съотношение на силите'' - http://yphalachev.blogspot.com.es/2015/05/blog-post_10.html В коментар 2 тук - http://***.investor.bg/sasht/337/a/prikliuchi-li-vyzstanoviavaneto-na-ikonomikata-na-sasht-195633/#comment-newestСЪМ ОБЯСНИЛ ЗА ''СИСТЕМАТА'' КАТО ЦЯЛО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 40 rate down comment 20
Internet
преди 8 години
и на кого му пука за краваритемай на никого
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 26
Internet
преди 8 години
и на кого му пука за краваритемай на никого
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още