IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител в еврозоната и ЕС с лек месечен ръст през март

На годишна база производствените цени в Европа продължават да падат заради срива в енергийния сектор

15:17 | 03.05.16 г.
Цените на производител в еврозоната и ЕС с лек месечен ръст през март

Цените на производител в еврозоната се увеличават с 0,3% през март спрямо февруари, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. За Европейския съюз (ЕС) отчетеният ръст достига 0,4%, показва статистиката.

На годишна база производствените цени в еврозоната обаче се понижават с 4,2%, а в ЕС – с 4,1%.

Месечното увеличение на производствените цени в държавите от валутния блок се определя от ръста от 1,2% в енергийния сектор и 0,2% при потребителските стоки с дълготрайна употреба. Стабилни остават цените на капиталовите стоки, а на стоките с междинна и краткотрайна употреба се понижават с по 0,1%.

Цените на производител, с изключение на енергийната индустрия, се понижават с 0,1% през март спрямо февруари, отчита Евростат.

Месечният ръст на производствените цени в ЕС се определя от увеличението на цените на енергията с 1,9% средно за общността и с 0,2% на стоките за дълготрайна употреба. Цените на капиталовите стоки също са стабилни, а на стоките с междинна и краткотрайна употреба се понижават с по 0,1%.

Най-силни месечни ръстове на производствените цени са отчетени в Гърция – 1,8%, Естония – 1,6%, Белгия – 1,4%, и Великобритания – 1,2%. Същевременно най-силни спадове са регистрирани в Кипър – 1,6%, Литва и Словакия – с по 0,7%.

Годишния спад на производствените цени в еврозоната се определя от спада на цените в енергийния сектор с 12,1%, на междинните стоки с 2,6% и на стоките за краткотрайна употреба с 0,8%. Същевременно се отчита ръст от 0,3% на цените на капиталовите стоки и на 0,8% - на стоките за дълготрайна употреба.

В целия ЕС годишното понижение на производствените цени се определя от понижението с 13% на енергийните цени, с 2,4% на стоките с междинна употреба и с 0,7% на стоките с краткотрайна употреба. При цените на капиталовите стоки и стоките с дълготрайна употреба е отчетено увеличение от съответно 0,6% и 0,9%.

Спад на цените на производител през март на годишна база се отчита във всички държави от ЕС. Най-силен е той в Холандия – почти 11 на сто, следвана от Гърция – 9%, Белгия и Литва – по 6,3%, Словакия – 6,2%, и Ирландия – 5,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още