IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Русия не промени основната лихва

При намаляване на инфлационните рискове регулаторът ще продължи с плавното понижение на лихвите

14:15 | 29.04.16 г.
Централната банка на Русия не промени основната лихва

Централната банка на Русия запази основната си лихва на ниво от 11%, съобщава руската информационна агенция ТАСС, като се позовава на прессъобщение на регулатора.

Решението е взето на фона на опасенията на институцията за инфлационните рискове, допълва агенцията.

“Бордът отбелязва положителните процеси на забавяне на инфлацията и намаляване на инфлационните очаквания, както и промените в икономиката, които са близки до влизането във фазата на растеж и възстановяване. Инфлационните рискове обаче остават високи”, посочва се в съобщението на централната банка на Русия.

С намаляването на инфлационните рискове регулаторът планира да възобнови и процеса по плавно понижение на основната лихва.

“В случай на намаляване на риска от инфлация централната банка на Русия ще възобнови постепенното намаляване на основния лихвен процент”, пише в съобщението.

Очакванията на институцията са инфлацията да достигне около 5 на сто през април 2017 г., а към края на следващата година да се изравни с целевото равнище от 4%.

През този месец годишният темп на ръст на потребителските цени се е забавил до 7,6%. В средата на годината се очаква временно ускорение на темпа на ръст на инфлацията, но в по-дългосрочен план тя ще намалява, посочват от руската централна банка.

След обявяването на решението рублата леко поскъпна спрямо долара и еврото до съответно 64,35 рубли за 1 долар и 73,3 рубли за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още