IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Украйна запази високите лихви

Инфлацията ще остане висока, а гривната ще продължи да поевтинява в хода на задълбочаващата се рецесия, предупреждават от финансовата институция

15:24 | 31.03.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Украйна запази високите лихви

Централната банка на Украйна остави без изменение основния лихвен процент при 30% и предупреди, че най-вероятно инфлацията ще остане висока, а гривната ще продължи да поевтинява в хода на задълбочаващата се рецесия, предава Ройтерс.

След края на свое заседание миналата седмица централните банкери обявиха, че банката няма да намалява лихвата, докато рисковете пред гривната не отшумят.

Централната банка на Украйна вдигна лихвата от 19,5% до 30% по-рано този месец в опит да обуздае растящата инфлация, след като валутата се срина с 50% през февруари. Това се случи на фона на опасенията относно трайността на мирното споразумение, сключено със сепаратистите в източната част на Украйна.

„Налице са сигнали, че през последните няколко седмици напрежението на украинския валутен пазар намалява“, гласи официалното становище на финансовата институция.

Централната банка на Украйна очаква, че икономиката на страната ще се свие със 7,5% през 2015 г. след контракцията от 6,8 на сто през 2014 г. Инфлацията пък ще нарасне до 30% до края на годината от 24,9 на сто, колкото бе през 2014 г.

Гривната се възстанови от претърпения през февруари срив, когато курсът спадна до повече то 30 гривни за един долар. В понеделник курсът се стабилизира при ниво от 23,44 гривни за долар.

Към 15 часа водещият индекс на Киевската фондова борса PFTS се понижава с 0,5% до 412,32 пункта. От началото на годината бенчмаркът увеличава стойността си с 6,6%, а за последните 12 месеца прибавя 17,8%, сочат данни на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Това което става в Украйна много наподобява развитието на България през 90 те.В същият смисъл сега следва хиперинфлация,пирамиди фараони и деиндустриали-зация и за капак валутен борд за украинците милийони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още