IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Унгария свали основната лихва до 1,65%

Банката се бори с продължаващата 8 месеца дефлация, като целта и е да постигне 3% годишен ръст на цените

16:10 | 26.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Унгария свали основната лихва до 1,65%

Централната банка на Унгария намали основната лихва до ново рекордно ниско дъно в опит да сложи край на дефлацията, продължаваща вече 8 месеца, и да придвижи ръста на индекса на потребителските цени отново към целта си, пише Bloomberg.

Централните банкери смъкнаха 2-седмичната депозитна лихва до 1,65% от 1,8%. Това е третото понижение с 15 базисни пункта от няколко месеца. То съвпадна с прогнозите на всички 19 анкетирани от агенцията икономисти.

През март банкерите започнаха отново да разхлабват своята политика след 7-месечна пауза и след като инфлацията спадна с най-много от 60-те години на ХХ век. През април банкерите дадоха да се разбере, че искат да изпратят „по-силен сигнал“ относно намерението им да продължат да орязват основната лихва, колкото е нужно, за да постигнат инфлационната си цел.

През април дефлацията в Унгария бе в рамките на 0,3% спрямо година по-рано. Това бе осмият пореден месец с дефлация. Тя обаче се забави за трети пореден месец, след като през януари бе -1,4%. Банкерите пък преследват инфлация от 3% годишно в средносрочен план.

Унгарският форинт поевтиня с 3,2% спрямо еврото, откакто банката рестартира цикъла по разхлабване на паричната политика на 24 март. Това е най-големият спад в стойността на валута сред държавите-членки на Европейския съюз от Източна Европа.

Ходът на Централната банка на Унгария идва след подобни действия на редица банки в региона, борещи се с дефлацията. На 6 май Централната банка на Румъния неочаквано свали лихвата с четвърт пункт до рекордно ниските 1,75%. На 7 май чешките централни банкери пък запазиха основната лихва при 0,05% за 20-о поредно заседание.

Миналата седмица пък агенция Fitch Ratings ревизира от „стабилна“ на „позитивна“ перспективата пред кредитния рейтинг на Унгария, запазвайки дългосрочната оценка в чужда валута на ниво BB+ и BBB- в местна валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още