IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джанет Йелън: Аргументът за повишаване на лихвите набира сила

Председателят на Фед подчерта също така, че централната банка остава зависима и от макроикономическите данни

17:47 | 26.08.16 г. 7
<p>
	Джанет Йелън. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джанет Йелън. Снимка: Архив Ройтерс

Аргументът в подкрепа на повишаване на лихвените проценти в САЩ набира сила, заяви председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън по време на речта си в рамките на симпозиума в Джаксън Хол, щата Уайоминг.

„В светлината на продължаващото солидно представяне на трудовия пазар и нашата прогноза за икономическата активност и инфлацията, смятам, че аргументът за повишение на лихвата по федералните фондове набира сила през последните месеци“, каза Йелън, цитирана от Wall Street Journal.

“Нашите решения винаги зависят от степента, до която данните продължават да подкрепят прогнозите на Фед”, посочва тя.

Ако Фед не повиши лихвите на следващото заседание през септември, централната банка ще има още две възможности да го направи до края на годината – едната през ноември малко преди изборите, а другата – през декември, посочва WSJ. Според изданието коментарите й днес подсказват, че ако през септември Фед се въздържи от действия, то през ноември или декември може да се очаква затягане на паричната политика. 

„Макар че икономическият растеж не беше бърз, той беше достатъчен да генерира допълнително подобрение на трудовия пазар. Широките измерители на трудовия пазар се подобряват, макар че безработицата остава стабилна на ниво от 5% през по-голямата част от годината“, каза Йелън. Следващата седмица предстои да излезе поредният доклад за ръста на заетостта в САЩ.

Председателят на Фед сигнализира, че последните прогнози за ръста, безработицата и инфлацията остават без промяна.

„Фед очаква умерен растеж на БВП, допълнително стабилизиране на трудовия пазар и инфлация, която се ускорява до 2% през следващите две години“, посочи тя. „Основавайки се на тази прогноза, централната банка продължава да очаква, че постепенни повишения на лихвите по федералните фондове ще бъдат подходящи“, допълва Йелън.

Тя постави акцент върху несигурността за дългосрочната перспектива пред лихвените проценти. Йелън посочи различни варианти за идните години, като заяви, че има 70% вероятност лихвата да е между 0 и 3,25% в края на 2017 г. и между 0 и 4,25% в края на 2018 г.

„Причината за широкия диапазон е, че икономиката често се изправя пред шокове и затова рядко се развива предсказуемо“, каза още тя.

Председателят на централната банка посвети голяма част от речта си на това, как Фед може да реагира при бъдещи проблеми в икономиката. Традиционно лихвите се понижават, за да се насърчи кредитирането, инвестициите и разходите. Когато лихвените проценти обаче са толкова ниски, колкото сега, Фед има малко пространство за маневри, а по-конкретно – за понижения, ако икономиката се забави, посочва WSJ.

Йелън посочи, че хипотетично при бъдещ икономически спад Фед би могъл да прибегне до инструменти, използвани в близкото минало: изкупуване на облигации, за да се понижат дългосрочните лихвените проценти и обещания за ниски лихви в далечно бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
крас
преди 7 години
Посочените от госпожата лихви вариращи в диапазона от 0% до 4,25% са функция на ИКОНОМИКАТА която е изправена пред шокове и е непредсказуема.ПРОБЛЕМИТЕ се пораждат от задлъжнялостта на структуроопределящи за световната икономика фирми, ФАЛИТА на които би довел до финансов СРИВ на кредитиращите ги водещи световни банки.Съществуването на тази двойка КРЕДИТОР - ДЛЪЖНИК е възможна само благодарение на прехвърлянето на риска върху държавата и публичните финанси. РЕЗУЛТАТА ОТ ТОВА ДЪРЖАВНО СУБСИДИРАНЕ НА ТАЗИ ПАРАЗИТИРАЩА СТРУКТУРА "кредитор - длъжник" Е НАРАСВАНЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ ДЪЛГОВЕ И ПО ГОЛЯМА ДАНЪЧНА ТЕЖЕСТ ВЪРХУ ОБИКНОВЕННИЯ НИЩО НЕПОДОЗИРАЩ ДАНЪКОПЛАТЕЦ. Друга схема на подкрепа на тази паразитираща двойка КРЕДИТОР - ДЛЪЖНИК е прехвърлянето на тежестта върху КОЛОНИАЛНИ ДЪРЖАВИ като нашата, чрез изпълнението на никому ненужни проекти със СИЛНО ЗАВИШЕНА НЕРЕАЛИСТИЧАНА СТОЙНОСТ.ВИЖТЕ КАКВИ МИЛИАРДИ СЕ ХАРЧАТ В МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА ЖЕЛЕЗНИЦИТЕ И ПРЕЧИСТВАТЕЛНИТЕ СТАНЦИИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 13
kloynat
преди 7 години
ина4е в този момент долара мрьдна малко на горе все още бабето хваща око даржи си цената
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 19
kloynat
преди 7 години
шараните да купуват долари бабето с белото платине лови без стрьв само с бля бля
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 15
ing5rov
преди 7 години
Хаха , клоун , да намериш Люсиен и да се блъснете у някой по як стълб и двамата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 22
Tyrista
преди 7 години
Chair Yelen, we salute you !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 19
ing5rov
преди 7 години
Ми как да им каже , че ха са пръдналЕ , ха са са насралЕ ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 9
Hermes73
преди 7 години
Как му неомръзна на това бабе да повтаря една и съща лъжа на всеки 50-60 дена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още