IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът губи позиции в очакване на изявлението на Йелън

Фокусът през днешния ден ще бъде насочен към пресконференциите на централните банкери на голяма част от най-големите икономики в света

10:56 | 22.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът губи позиции в очакване на изявлението на Йелън

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар изгуби по-голямата част от печалбите си, натрупани в началото на седмицата. Това се случи след пореден разочароващ доклад от САЩ, който отново напомни за слабостта в икономическия растеж на страната през последните няколко месеца.

Фокусът на пазарните участници през днешния ден ще бъде насочен към речите на централните банкери на Япония, Европа, Великобритания и САЩ.

От началото на азиатската сесия доларът губи позиции спрямо йената, след като японската централна очаквано продължи масивната си програма за парични стимули. Институцията ревизира нагоре оценката си за икономиката като по този начин сигнализира на пазара, че няма намерение да разширява стимулите в краткосрочен план и за пореден път опроверга спекулациите за възможно разширяване на текущата си програма за вливане на ликвидност.

Изнесените в четвъртък данни от САЩ показаха, че продажбите на готови жилища в страната са се свили до 5.04 млн. през април, което представлява спад от 3,3% на месечна база. По този начин оптимизмът от докладите за началното жилищно строителство беше заличен, а вчерашните данни за пореден път потвърдиха мнението, че щатската икономика е забавила растежа си.

Фокусът през днешния ден ще бъде насочен към пресконференциите на централните банкери на голяма част от най-големите икономики в света. Първа ще бъде пресконференция на управителя на японската централна банка Харухико Курода, а в 11:00 часа ще започне и изявление от президента на ЕЦБ Марио Драги. Поредицата пресконференции ще продължи по обед с изявлението на председателя на Английската централна банка Марк Карни и ще завърши с изявлението на председателя на Фед Джанет Йелън.

Анализаторите не очакват по-сериозни изненади по време на срещите, но традиционно изявления на официални лица от водещите централни банки предизвикват движения на пазарите. Концентрацията на няколко изявления в рамките на 1 ден, вероятно ще доведе до по-висока от обичайната волатилност на пазарите.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Двойката се задържа в близост до 89-дневната пълзяща средна и тренд линията, построена по дъната от средата на април. За момента концентрацията на две важни подкрепи около 1,1100 успя да прекъсне поскъпването на долара, а в случай, че зелените пари не успеят да преминат това ниво, можем да очакваме завръщане на предимството в полза на еврото и опит за тест на нивата около 1,1500.

Двойката се доближава до дългосрочната тренд линия, построена от средата на май 2014 г. Съпротивата на тази тренд линия ще бъде ключова при възхода на еврото и ще покаже дали единната валута има сили да обърне дългосрочния тренд.

GBP/USD

Щатският долар изгуби позиции в сряда, изтривайки натрупаните по-рано през седмицата печалби. Въпреки, че цената успя за кратко да премине нивата около 1,5550, зелените пари не успяха да задържат спечеленото. Двойката вероятно ще направи нов опит за тест на върховете от миналата седмица при 1,5817.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още