IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът продължава да поскъпва след последното изказване на Йелън

Валутата се търгува на най-високото си ниво от края на март

20:53 | 30.05.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Доларът продължава да поскъпва и в понеделник, търгувайки се на най-високото си ниво от края на март, след като председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън заяви, че повишаване на лихвените проценти през лятото стои като възможност, съобщава Financial Times.

Инвеститорите в Азия и Европа реагираха на коментарите на Йелън от петък, че второ повишаване на краткосрочните лихвени проценти вероятно ще бъде „уместно“ през следващите месеци, стига икономиката на САЩ да продължи да се подобрява.

Индексът на долара – показателят на валутата спрямо други основни валути, отчете ръст от 0,5% до 95,97 пункта по време на тихата европейска търговия. Както американските, така и британските пазари са затворени в понеделник заради официални празници.

Йената усети най-силно поскъпването на долара, достигайки до 111,15 йени на пазарите в Азия, най-високото ниво от 28 април, и остана на това равнище по време на търговията в Европа, пише MarketWatch. За сравнение при затварянето на Wall Street в петък нивото бе 110,38 йени.

По време на събитие в университета Харвард Йелън заяви, че ще бъде уместно за Фед да повиши лихвените проценти „постепенно и внимателно“, ако икономиката и пазарът на труда продължи да се подобрява.

„Още от рано сутринта има купуване на долара от базирани в Токио инвеститори, които са изпуснали шанса да купуват“ след изказването на Йелън в петък, казва Осао Изука, ръководител на валутната търговия в Sumitomo Mitsui Banking.

Според Изука е малко вероятно доларът да поскъпва плавно и може временно да остане без посока.

„Мисля, че доларът вероятно ще поскъпва бавно с времето“, казва той, добавяйки, че ще има инвеститори, които ще трябва да купуват, ако доларът достигне нива от 111,80-11,90 йени, нивото от края на април преди централната банка на Япония да реши да не предприема действия по време на политическата си среща.

„Всичко зависи от събитията по-късно тази седмица“, казва Кенго Сузуки, главен валутен стратег в Mizuho Securities, включително данните за заетостта в САЩ през май, които ще бъдат представени в петък, и решението на Токио дали да отложи планираното повишаване на данъка върху продажбите.

По отношение на търговията с останалите валути курсът евро-долар е на ниво от 1,1144 долара от 1,1115 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
lozkhris
преди 7 години
Да... да се чудиш направо как не е написал веднага Rate hike Q2, euro=1.07$ short term Q3.....:):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
pecan
преди 7 години
Брех туриста да не се изкаже :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още