IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Донбас преминава към мултивалутна финансова система

Луганската република я е въвела, докато в Донецката засега е временен вариант

14:14 | 26.02.15 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Луганската народна република (ЛНР), която се отдели административно от състава на Украйна чрез спорен референдум, е въвела мултивалутна финансова система, съобщи лидерът ѝ Игор Плотницки.

"Във връзка с това, че Украйна няма намерение да свали икономическата блокада, въпреки, че сме се договорили за това, предвид факта, че гривната се обезцени до там, че в магазините на големите градове всичко се изкупува светкавично, ние взехме решение да въведем мултивалутна финансова система", заяви Плотницки, цитиран от РИА "Новости".

На 14 ноември 2014 г. президентът на Украйна Петро Порошенко издаде указ, с който спря обслужването на банковите сметки на предприятията и домакинствата в Донецкия и Луганския региони. Това накара президентът на Русия Владимир Путин да определи акта като "голяма грешка".

Що се отнася до влизането на ЛНР в състава на Русия, Плотницки не изключи възможността за провеждане на референдум по въпроса. "Ако хората гласуват за присъединяването на Руската федерация, Русия ще получи пълното право да изпраща вече на нейна територия в рамките на бившия Лугански регион редовна армия и да изгони нашествениците от нашата земя", отбеляза Игор Плотницки.

Междувременно подобен ход оповести, че предприема и Донецката народна република (ДНР). "В момента в обращение са няколко валути – долари, еврото и китайски юани. Печатането на отделна валута е много скъпо и дълго и затова този въпрос не е разглеждан", отбеляза заместник-председателят на Народния съвет на ДНР Денис Пушилин.

Той уточни, че това е временен вариант до момента, в който ще стане ясно дали Републиката ще остане в обхвата на украинската гривна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 3
0pk
преди 9 години
Абе мъжки, руснаците всяка седмица пращат конвои с хуманитарна помощ. Коя друга държава го прави? Кой ги храни тези милиони хора в ЛДНР дето живеят в мазетата на порутените блокове? Всичко е помощи и то от Русия. Другите американски хрътки само за санкции говорят и за доставка на оръжия. Ами лекарства колко им изпратиха? Ами лечението на пострадалите деца къде се провежда? Кой плаща за всичко това? Руснаците първо бомбардират мирните градове, после се правят, че помагат, така ли е според НПО инструкциите?Трябва да си пълен ***, за да не разбереш кой е истинския агресор. Като ти гледам измисления ник, може да влизаш в тая категория.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Всъщност, историята е за трети път!Защото Октомврийската революция е точно заради отказа на руския император да пусне западните банки на руска земя!Сега пък Путин държи изкъсо петата колона в Русия, че да видим, след като доларът се намести на руския пазар като у дома си, да видим, екипът на Путин дали ще успее да спаси РЦБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Историята се повтаря!На времето, след втората световна война, американците услужливо предложи на руснаците долара, но Сталин каза не, рублата си остава руската валута!Така отложи глобализирането на света с няколко десетилетия!И пак същото сега!Пробиха при Горбачов, английски агент, при наивния Елцин аха аха да успеят, но се яви Путин!И тъкмо доларът зае позиции в Русия и рублата да изчезне от пазара и Путин им сложи прът в колата.Путин и екипът му искат само едно, независимост от долара.Как ще стане, след като години наред им е сменяна системата не в интерес на Русия, незнам.Но щом американците плюят Путин, значи той е на прав път!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Рублата се контролира от РЦБ, а РЦБ няма интерес да работи за рублата, защото е независима от руската държава и е настроена проамерикански.Затова Путин иска да промени това, за да върне стабилността на рублата.Колкото и невероятно да звучи, РЦБ е враг на руския народ!Затова и САЩ искат да съборят Путин, защото ако Путин, с малкото пълномощия , които има като президент ги громи, а камо ли ако върне РЦБ на Русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 6
redcretin
преди 9 години
Т.е. единия гол х*й? Щото оръжията не стават за ядене, а друго Раша не може да им даде :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 1
stanislavr
преди 9 години
Един виц по тоя повод.Обама на посещение в индиански резерват. Попитал вожда какъв съвет би му дал.Вождът отговорил:- Обърнете внимание на незаконните емигранти, ние навремето го пренебрегнахме тоя проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 9
0pk
преди 9 години
Ами щото, всичко което може да се купи с рубли им идва безплатно ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 7
Jay Gould
преди 9 години
Защо така обидно - долари, евра, юани!? А, защо не в рубли, славянски, близки, родни, а се обръщат към валутите на гнилия запад и китайския маоизъм :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 6
deant
преди 9 години
Това, което предложи е най-демократично! Да направим така както бъдещите американци са измели кореняците индианци. Който не иска да живее според вашите правила, да се изнася, ние ще заселим държавата. Ей това стожерите на западните ценности нямате грам морал и сте пълни лицемери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 4
evtimvz
преди 9 години
"В момента в обращение са няколко валути долари, еврото и китайски юани. Печатането на отделна валута е много скъпо и дълго и затова този въпрос не е разглеждан"А защо не използват рубли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още