IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: ЕЦБ няма да смени политиката си след победа на Макрон

Съживяването в еврозоната "е все по-стабилно" и рисковете намаляват, коментира президентът на ЕЦБ

18:05 | 27.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги изключи като вариант на юнското заседание на институцията да има някаква промяна в плана за парично стимулиране на икономиката, предаде DPA, цитирана от БТА.

Драги отхвърли пазарните спекулации, че банката може да обмисли да се откаже от свръхлибералната си парична политика, в случай че проевропейският центрист Еманюел Макрон спечели президентските избори във Франция.

"Ние не правим парична политика въз основа на вероятни изборни резултати", подчерта той.

На днешната си редовна пресконференция Драги обяви, че ЕЦБ не е обсъждала никакви планове за сегашната стимулираща програма или варианти, които да бъдат дискутирани на заседанието през юни. 

Централният банкер каза също, че управителният съвет днес не е разглеждал насоките за лихвените проценти, в които се призовава разходите по кредитирането (т.е. лихвите) да останат на сегашното или по-ниско равнище за продължителен период.

На пресконференцията, последвала днешното заседание на ЕЦБ, след което лихвите останаха непроменени, Драги коментира още, че съживяването в еврозоната "е все по-стабилно" и рисковете намаляват.

По думите му ЕЦБ трябва да поддържа курса си на евтино кредитиране в подкрепа на икономиката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още