IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двама от членовете на АЦБ са подкрепили покачване на лихвите

Централната банка очаква икономиката да се рашири с 0,9% през третото тримесечие

12:20 | 22.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Двама от членовете на АЦБ са подкрепили покачване на лихвите

Без да изменя картината особено много спрямо заседанието през септември, протоколът от октомврийската среща на Английската централна банка (АЦБ) показва нагласите в банката за и против затягането на паричната политиката на Острова.

Двама от членовете на Комитета по паричната политика към АЦБ – Мартин Уейл и Иън Маккафърти, са гласували в полза на увеличаването на основния лихвен процент с 25 базисни пункта до 0,75% спрямо сегашното рекордно ниско ниво от 0,5%, предава WBP Online. Уейл, за когото се смята, че е сред по-агресивните членове на Комисия, гласува по подобен начин още през далечния месец януари 2011 г., като поддържаше тезата до юли същата година.

Според Уейл и Маккафърти "дори и след повишение от 25 базисни пунта, паричната политика ще остане изключително благоприятна", като всички последващи увеличения на банковите лихви ще бъдат само постепенни".

По-голямата част от останалите седем члена, включително гуверньора Марк Карни, гласуваха политиката да остане непроменена. Според тях за момента няма достатъчно доказателства, че инфлационният натиск оправдава незабавно увеличаване на ставките.

Индексът на потребителските цени спадна до 1,2 на сто, като очакванията на централните банкери са инфлацията да се ускори устойчиво до 2% в рамките на следващите три години.

Що се касае до британската лира и ефектът ѝ върху индекса на потребителските цени, по-голямата част от банкерите очакват известни признаци на инфлационен натиск въпреки засилващия се обменен курс. Освен това те твърдят, че се очаква икономическият растеж да се свие, което допълнително ограничава инфлационните очаквания.

Новоназначеният член на Комитета по паричната политика към АЦБ Кристин Форбс заяви по-рано през октомври, че ефектите от по-силната лира трябва да достигнат своя пик в края на 2014 г, изпращайки инфлацията около 1%. Според нея обаче "няма да има допълнително въздействие в следващите 12 месеца, като можем да очакваме затихването да дойде през втората половина на 2015 г.".

По отношение на растежа, АЦБ очаква брутният вътрешен продукт на страната да нарасне с 0,9% през третото тримесечие, забавяйки леко ускорението си спрямо отчетения тримесечие по-рано ръст от 0,8%.

Непосредствено след оповестянето на протокола паундът поевтинява спрямо долара, губейки повече от половин процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още