IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ дава началото на първите в историята на еврозоната количествени улеснения

Очаква се програмата на обща стойност над 1 трлн. евро да стимулира икономическия растеж и да ускори инфлацията

12:52 | 02.03.15 г. 6
ЕЦБ дава началото на първите в историята на еврозоната количествени улеснения

Европейската централна банка (ЕЦБ) дава началото от днес на мащабната си програма за изкупуване на държавни облигации, чрез която до септември 2016 г. ще влива в икономиката на еврозоната по 60 млрд. евро месечно, предаде DPA.

Очаква се програмата на обща стойност над 1 трлн. евро да стимулира икономическия растеж във валутния съюз и да ускори инфлацията, която в момента е на опасно ниско равнище. 

ЕЦБ ще печата нови пари, с които ще изкупува ценни книжа. В идеалния случай през търговските банки, от които централната банка планира да изкупува облигации, свежите пари под формата на кредити ще достигнат компаниите и потребителите. По този начин могат да бъдат засилени потреблението и инвестициите и да се раздвижи вялата конюнктура.

Институцията иска чрез новата схема също така да предотврати трайна дефлация, тъй като продължителен спад на потребителските цени може да възпрепятства икономическия растеж. При подобно развитие има опасност компаниите и потребителите да отлагат инвестициите и покупките си, изчаквайки цените да се понижат още, пише БТА. 

Мнозина експерти обаче са скептични, че количествените улеснения ще окажат желаното въздействие. Те се опасяват от образуване на нов ценови балон заради изобилието от евтини пари. Има риск също така правителствата да изоставят усилията, насочени към реформи, тъй като ЕЦБ до голяма степен ще финансира държавните дългове. 

Спорно е също така откъде ЕЦБ ще изкупува държавни облигации, тъй като през последните седмици редица банки заявиха, че няма да продават ценните книжа от активите си.  

По време на обедната сесия на Стария континент в понеделник едно евро се разменя за 1,1227 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
Grosss
преди 9 години
Изчакай останалият свят да си плати данъците и гледай какво ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 9 години
Въпроса е в какво да се инвестира и от къде да дойдат парите ??? - от банките или от преразпределение - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685Забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират през държ.банка и с мултипликатора на Кейнс в точно определени неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558защото свършва петрола - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231,и заради глобалното затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445Фелипе Калдерон, бивш мексикански президент и ръководител на Световната комисия по икономика и климат.''- http://***.greentech.bg/archives/55447
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 4
eboyanov
преди 9 години
с Либерал-Социализма управляващ Европа??? - Забрави!ще се почнат сега едни обяснения как икономиката ще се вдигне, колко добре ще живеем, популизъм до дупка! ама никой няма да обясни ,че тия трилиони ще се изплащат от народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Vesko94
преди 9 години
Сега е и моментът да се започнат структурните реформи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 7
Slavvi
преди 9 години
Нека купуването на държави, заедно с робите в тях, да започне СЕГА! :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 8
eboyanov
преди 9 години
до края на годината дали ще достигне 1:1 спрямо долара???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още