IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Липсата на сделка с Гърция повишава риска за по-уязвимата част от еврозоната

Реакциите на финансовите пазари към събитията в задлъжнялата страна бяха приглушени до този момент, смята институцията

16:28 | 28.05.15 г. 1
ЕЦБ: Липсата на сделка с Гърция повишава риска за по-уязвимата част от еврозоната

Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши натиска върху Гърция в четвъртък, което предполага, че ако страната не постигне сделка с кредиторите си бързо, тя рискува влошаване на условията, при които някои от другите ѝ партньори ще ѝ предоставят финансиране, пише MarketWatch.

"Реакциите на финансовите пазари към събитията в Гърция бяха приглушени до този момент, но при липса на бързо споразумение рискът от корекция в посока нагоре на рисковата премия при по-уязвимата част от еврозоната може да се материализира", заяви ЕЦБ в доклад за финансовата стабилност.

"Очакванията за фалит на Гърция се увеличиха рязко на фона на повишената политическа несигурност", се казва в доклада.

Борещата се с финансовата криза средиземноморска страна в момента е в продължителни преговори с кредиторите си от еврозоната за бъдещето на своя спасителен план. Въпреки че наскоро гръцки лидери заявиха, че споразумението е близо, други представители на еврозоната, като германския финансов министър Волфганг Шойбле, изразиха съмнение за подобно нещо.

"Винаги чуваме позитивните новини, идващи от Гърция, което е добре. Въпреки това няма по същество развитие в преговорите между трите международни институции и гръцкото правителство", каза Шойбле пред германската обществена телевизия ARD в сряда.

ЕЦБ заяви също така в своето шестмесечно изследване, че "перспективата за една среда на нисък номинален растеж остава основният фактор в основата на сегашните предизвикателства пред финансовата стабилност в еврозоната".

Икономистите на централната банка отново подчертаха необходимостта от структурни промени, а също и че паричната политика "може да подкрепи условията за икономически растеж". Според тях други политики, като например структурните реформи, "са необходими за укрепването на устойчивия икономически растеж в еврозоната".

По думите на вицепрезидента на ЕЦБ Витор Констанцио "ситуацията с финансовата стабилност в Европа се е подобрила" и "може да се каже, че нашите политики работят".

През март ЕЦБ започна широкообхватна програма по изкупуване на активи, известна като количествено облекчаване, чрез която ще влива на пазарите ликвидност за 60 млрд. евро на месец, предимно чрез покупки на държавни облигации, до края на септември 2016 г. Ходът има за цел съживяване на инфлацията и икономическата активност в региона.

"Основният риск е възможността за обръщане на остойностяването на активите... Това ще доведе до капиталови загуби и ще затрудни възстановяването", изтъкна още Констанцио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Tyrista
преди 8 години
The following is obvious: Outflows from Greece more than doubled in April. Credit crunch concerns in Greece high as ECB didnt up its emergency aid to banks. What is next? 5th of June 15 is close...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още