IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ обмисля намаляване с 50% на покупките на облигации от 2018 г.?

Програмата ще остане активна най-малко в продължение на още девет месеца

12:13 | 13.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на ЕЦБ Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Банкерите от Европейската централна банка (ЕЦБ) обмислят да намалят програмата за месечното изкупуване на облигации с най-малко половината обем от началото на януари 2018 г. и да запазят своята програма активна най-малко в продължение на девет месеца, предава Bloomberg, като се позовава на източници от банката.

Намаляването на обема на количествени облекчения до 30 млрд. евро (36 млрд. долара) на месец от настоящите 60 милиарда евро е осъществимо решение, смятат източниците, които са пожелали да останат анонимни, тъй като обсъжданията са поверителни.

Въпреки че централните банкери са разделени по отношение на необходимостта да определят краен срок за покупките, обещанието банката да продължи да купува облигации до септември - при условие, че този срок може да бъде удължен, ако е необходимо - може да предложи основание за компромис.

Наблюдателите стават все по-уверени, че ръководените от президента на ЕЦБ Марио Драги банкери ще решат по време на срещата си на 26 октомври да определят колко дълг ще купуват централните банки в еврозоната през следващата година.

След повече от 2 и половина години опит за съживяване на икономиката на региона чрез закупуване на облигации, някои банкери считат сегашния период на силен растеж за причина за задържане на подкрепата. Други обаче са загрижени, че инфлацията остава твърде слаба. 

Всякакви промени в сумата и времевата рамка на програмата ще продължат да се вписват в настоящите насоки на ЕЦБ за паричната политика, което задължава банката да обещае „трайно приспособяване на инфлацията в съответствие с инфлационната цел".

ЕЦБ също се задължава, че ако „перспективите станат по-неблагоприятни или ако финансовите условия станат несъвместими с по-нататъшния напредък към трайно приспособяване по пътя на инфлацията, Управителният съвет е готов да увеличи програмата по отношение на размера и/или продължителността".

След публикуването на новината еврото поскъпна спрямо долара с 0,2 на сто. Към 10 часа то се търгуваше за 1,1839 долара във Франкфурт. 

Главният икономист на институцията Петер Прат намекна на няколко пъти, че би предпочел да позволи количествените облекчения да се забавят, но програмата да продължи по-дълго време, ако пазарите останат спокойни. За него все още е необходима значителна помощ, за да се стимулира инфлацията към целта на ЕЦБ от малко под 2%.

През тази седмица той добави, че банкерите трябва да обмислят публичното оповестяване на някои подробности за това как се реинвестира закупеният по програмата дълг.

Междувременно по-рано през тази седмица МВФ прогнозира, че икономиката на еврозоната ще нарасне с 2,1% през тази година, преди ръстът да се забави до 1,9% през 2018 г. Той очаква инфлация от 1,5% за тази година и 1,4% за следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още