IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ представи новата банкнота от 20 евро

Новата купюра включва иновативен защитен елемент – "прозорче с портрет", вградено в холограмата

21:48 | 24.02.15 г.
<p>
	Марио Драги.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) представи днес новата банкнота от 20 евро, която ще се появи в обращение през ноември, пише Irish Times.

Новата банкнота включва иновативен защитен елемент – "прозорче с портрет", вградено в холограмата. Когато банкнотата се разглежда срещу светлина, прозорчето става прозрачно и в него се появява портрет на героинята от гръцката митология Европа, който се вижда и от двете страни на банкнотата.

Новата банкнота от 20 евро, както и новите банкноти от 5 евро и 10 евро, включва и "смарагдовозелено число" и портрет на Европа във водния знак.

"Прозорчето с портрет е истинска иновация в технологиите за производство на банкноти. То е резултат от усилията на Евросистемата да осигури трайната устойчивост на евробанкнотите на фалшифициране. Това ще укрепи доверието в евробанкнотите на тези 338 млн. граждани от всички страни в еврозоната", заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги.

Новата банкнота от 20 евро е третата от серията "Европа", която постепенно заменя първата серия евробанкноти, въведена през 2002 г. Банкнотата от 5 евро от серията "Европа" бе емитирана през май 2013 г., а банкнотата от 10 евро – през септември 2014 г.

Очаква се представената днес банкнота от 20 евро постепенно ще бъде последвана от нови банкноти от 50 евро, 100 евро, 200 евро и 500 евро.

Според данни на ЕЦБ банкнотата от 20 евро е най-често използваната купюра евробанкноти. Тя се разпространява широко от терминални устройства АТМ, приема се от много машини за продажба на стоки и билетни автомати и често се проверява за истинност от търговците с помощта на малки устройства за проверка, поставени на гишетата им.

Галерия с новата банкнота от 20 евро може да видите тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още