IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ започва ефективните покупки на публичен дълг на 9 март

Банката очаква инфлацията в еврозоната да се ускори до целевите нива в близост до 2% през 2017 г.

16:24 | 05.03.15 г. 9
<p>
	Марио Драги.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще започне да изкупува публичен дълг от понеделник, 9 март 2015 г. Това заяви президентът на институцията Марио Драги по време на традиционната си пресконференция след месечното заседание на банката в четвъртък.

По-рано през деня ЕЦБ очаквано запази основния си лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,05 на сто. Освен това банката запази и ставката по пределното кредитно улеснение от 0,30%. Лихвата по депозитите пък бе запазена при отрицателната стойност от -0,20%.

И трите ставки бяха понижени за последно през септември 2014 г. Оттогава насам няколко от най-високопоставените ръководители на банката посочиха, че лихвите вероятно няма да бъдат понижавани повече, тъй като това не би оказало съществено влияние върху икономиката.

Както Драги обяви и през януари, комбинираните месечни покупки на активи от страна на ЕЦБ ще бъдат в размер до 60 млрд. евро до края на септември 2016 г. Програмата може да бъде прекратена и предсрочно, ако банката види желаната корекция на инфлацията в посока нагоре. Целта на централните банкери е равнище от под, но близо до 2%.

По думите на Драги "вече сме свидетели на значителен брой положителни ефекти от тези решения относно паричната политика. Условията на финансовия пазар и цената на външното финансиране за частната икономика допълнително се облекчиха след предишните мерки на паричната политика. По-специално, условията по заемите за фирмите и домакинствата се подобриха значително. Нещо повече, паричното предлагане и кредитната динамика са ускориха", отбеляза президентът на ЕЦБ.

"Ако обърнем поглед към паричния анализ, последните данни потвърждават постепенното увеличаване на базовия растеж на широките пари (агрегата М3 – бел. ред.). Годишният темп на прираст на М3 се увеличи до 4,1% през януари 2015 г. в сравнение с 3,8% през декември 2014 г. Годишният прираст на M3 продължава да бъде подкрепян от най-ликвидните компоненти, като тесният паричен агрегат М1 нараства с годишен темп от 9% през януари", изтъкна Марио Драги.

Президентът на ЕЦБ припомни, че паричната политика е насочена към поддържане на ценовата стабилност в средносрочен план и подкрепа на икономическата активност. Той все пак повтори, че "от решаващо значение е структурните реформи да бъдат приложени бързо, надеждно и ефективно, тъй като това (паричната политика – бел. ред.) не може само да увеличи бъдещия устойчив растеж на еврозоната".

"Детайлната проверка на резултатите от икономическия анализ и сигналите, идващи от паричния анализ, потвърждават уместността на последните решения на Изпълнителния съвет. Определено изпълнението на всички наши мерки на паричната политика ще осигури подкрепа на възстановяването на еврозоната и ще изпрати инфлация към нива от под, но близо до 2% в средносрочен план", добави още Драги в експозето си.

ЕЦБ очаква инфлацията в еврозоната да остане критично ниска през следващите няколко месеца. Според последните прогнози на икономическия екип на институцията ръстът на потребителските цени ще е нулев през 2015 г. Новата оценка се различава чувствително от представените през декември миналата година очаквания за растеж на потребителските цени от 0,7%.

За 2016 г. банката вдигна прогнозата си за инфлацията до 1,5%, в сравнение с по-рано очакваните 1,3%. За 2017 г. пък прогнозите на ЕЦБ включват покачване на потребителските цени от 1,8%, което отговаря напълно на целевите нива на регулатора.

Очаквано еврото пое още надолу след началото на изявлението на Драги. Единната валута вече се търгува при 1,1013 долара.

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
itzouk
преди 9 години
До Ricco!Знаеш ли преди да коментираш,както ти така и всички останали е хубаво да сте на ясно какво всъщност коментирате.От коментара ти става ясно,че никога не си и чувал какво е определението за "народ"."много и различни хора" не е съдържание на определението за народ,което е констатирано от самата история,а не от нечия принадлежност.Не на последно място най-точната наука си остава ИСТОРИЯТА,защото се базира на факти,а не на прогнози и леми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
RSG
преди 9 години
А такааа, гледам всичките ми стари коментари по темата Гърция и нашия си емитиран дълг, ЕНП и т.н.. - изтрити. Може ли админа да ми обясни защо? Още повече на фона на еврото в момента под 1.09, неуместни ли са ми били коментарите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Приема се забележката, изцакани са спестителите кредитори и други, чиито приходи не се индексират с инфлацията на еврото възлизаща на повече от 12% за последните 3 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
pecan
преди 9 години
засягат се интересите на спестителите.нормално беше смъкването на лихвените проценти до 0 ,но QE не бих казал.все пак нека да видим какво ще стане след 9 март.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
...В допълнение, интересите се променят с течение на времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
Не съществува такова нещо като "народ". Според много и различни критерии има много и различни групи хора с много и различни интереси. В случая има две засегнати групи хора - спестители (кредитори) и заематели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
abdul
преди 9 години
Доста е забавно как обясняват на мат'ряла по мас-медиите как в това, че еврото спада толкова много нямало нищо лошо. Супермарио краде пладнешки и обясняват на народа, че всичко е наред, окей и т.н. :-).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
chenev
преди 9 години
Е то на нищо не прилича това евро под 1.10$Най-големия длъжник на света с най-скъпа валута как стават тези номера?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Това е война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още