IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eвропейската индустрия с леко съживяване през април

Активността в заводския сектор на еврозоната обаче като цяло остава слаба, а Франция буди загриженост

15:05 | 02.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Индустриалната активност в еврозоната и нейната най-голяма икономика – Германия, отчитат леко съживяване през април. Компанията за финансова информация Markit съобщи, че индексът на мениджърите по доставките (PMI индексът), измерващ състоянието на промишления сектор във валутния съюз въз основа на анкета сред 3000 компании, се е покачил едва до 51,7 пункта спрямо мартенското равнище от 51,6 пункта, предава Ройтерс. 

Растежът на активността обаче остава слаб. Изследването очертава смесена картина на по-широката икономика. Миналия месец растежът в промишлеността е бил силен в Италия и Испания. Германия показва признаци на съживяване, но във Франция активността се е свила с най-рязък темп за последната година.

„Италия и Испания в момента са лидери по ръст, но и в Германия индустриалният сектор отново се съживява“, коментира главният икономист на компанията Крис Уилямсън. „Франция обаче остава проблемното дете на еврозоната“. Германия и Франция формират близо половината от сектора в еврозоната.

Резултатът като цяло е малко по-добър от предварителната оценка от 51,5 пункта, а всята стойност над 50 означава растеж.

„Проучването дава сигнал за анемичен годишен темп на нарастване на промишленото производство от малко под 1 процент, което е наполовина по-малко от наблюдаваното през месеците преди забавянето напоследък", коментира Уилямсън.


source: tradingeconomics.com

Ценовият индекс в сектора е под предварителната оценка за 47,7 пункта, отчитайки 47,4 пункта за април спрямо 47,1 пункта за март. От началото на 2010 година само веднъж е имало по-нисък резултат.

Индексът се основава на месечно проучване, в което се включват внимателно подбрани компании, които са представителни за състоянието на частния сектор в икономиката, като се следят промените в производството, новите поръчки, пазарните дялове, заетостта и цените в производствения сектор. PMI е първият икономически индикатор за всеки месец, предоставящ информация за променящите се икономически условия, значително по-рано от официалната държавна статистика. Той се представя в размер от 1 до 100, като нива над 50 пункта се отъждествяват с позитивна прогноза за икономически растеж, а стойностите под 50 пункта са признак за не толкова оптимистична прогноза. Проучването се осъществява от Markit Economics, а това е финалната стойност на показателя.

Производственият PMI индекс в еврозоната е на средно ниво от 49,96 пункта за периода 2007 г. - 2016 г., достигайки пик от 59 пункта през февруари 2011 г. и рекордно ниското ниво от 33,50 пункта през февруари 2009 г. 

Брутният вътрешен продукт на еврозоната отчита ръст от 0,6 на сто от януари до март на годишна база. Това е най-силният растеж от една година и е 12-и пореден тримесечен ръст.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още